Børn og tænder:
Alt, du skal vide om dit barns tandpleje

Grundig tandpleje og regelmæssige tandlægebesøg er nemlig nøglen til, at børn har sunde tænder. Derfor er det vigtigt, at du starter de gode vaner, når den allerførste lille mælketand bryder frem.

Her på siden vil vi besvare de de fleste af dine spørgsmål om dine børns tandpleje. Det kan også være, at en af vores andre sider om børns tænder kan hjælpe dig på rette vej:

→ Børn og tandbørstning

→ Når din baby får tænder

→ Børn og tandskader

Husk, at du er altid velkommen til at ringe til os på 33 22 33 30, hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke en tandlægetid til dit barn.

Mælketænder og blivende tænder

Hos børn skelner man mellem mælketænder og de blivende tænder. Mælketænderne kommer først, og det starter allerede, når dit barn er omkring 6-8 måneder gammel. Omkring treårsalderen har de fleste børn alle deres 20 mælketænder.

→ Læs mere om babyer og tænder her.

Omkring seksårsalderen begynder dit barn at skifte sine mælketænder ud med blivende tænder. Mælketænderne bliver løse og falder til sidst ud for at give plads til de nye, blivende tænder. Desuden bryder der også i alt otte nye kindtænder frem i seks- og tolvårsalderen – af samme grund bliver de kaldt “seksårstænder” og “tolvårstænder”.

De fleste børn skifter deres sidste tænder i 10-13-årsalderen. Når hele tandsættet er på plads, er der 28 tænder – men der er potentielt stadig fire visdomstænder, der kan bryde frem.

Der er ingen garanti for, at visdomstænderne bryder frem, og det er heller ikke til at sige, hvornår. De kan ligge i dvale hele livet – eller vælge at dukke frem i løbet af voksenårene.

Så længe visdomstænderne ikke er vokset frem, er det en god idé at få taget røntgenbilleder/bitewings med jævne mellemrum. Så kan tandlægen holde øje med, at de ikke gør skade i kæben eller vokser skævt frem.

Børnetandpleje i København

Du kan som forælder vælge det tandlægetilbud, der passer bedst til dit barn. Alle børn og unge under 18 år får betalt sin tandpleje af Københavns Kommune. Dette inkluderer også den nødvendige tandregulering, men der er en egenbetaling på 35 procent i private klinikker.

Som oftest henvender tandklinikken sig til forældrene omkring barnets etårs fødselsdag for at aftale det første tandlægebesøg. Det præcise tidspunkt for tandlægebesøget kan variere fra kommune til kommune, men er som udgangspunkt i etårsalderen.

Intervallet mellem barnets anbefalede tandlægebesøg kan variere og afhænger af barnets tandsundhed. Ved god tandsundhed er der som regel 18 måneder mellem besøgene.

De 16- og 17-årige kan frit vælge, om de vil benytte de kommunale tilbud eller opsøge privatpraktiserende tandlæge. I denne aldersgruppe er behandlingen gratis.

Privat eller kommunal børnetandpleje?

Helt grundlæggende er der tale om tre forskellige muligheder for børnetandpleje, hvis I bor i Københavns Kommune.

→ Københavns Kommunes tandpleje: Med udgangspunkt i jeres bopæl, vil jeres barn blive tilknyttet den af Børne- og Ungdomstandplejens 32 klinikker, som ligger tættest på jeres bopæl. Det er muligt at vælge en anden klinik inden for kommunen, men det sker via tandplejens kontaktcenter.

→ Kommunal tandpleje i en anden kommune: Det er muligt at vælge en anden kommune til at varetage dit barns tandpleje. Den ønskede kommune kan dog vælge at afvise forespørgslen, hvis der ikke er plads. Du skal selv stå for at indgå aftale med den ønskede kommune og oplyse Københavns Kommunes tandpleje herom.

→ Privatpraktiserende tandlæge: Ønsker du, at dit barns tandpleje skal varetages af en privatpraktiserende tandlæge, skal den kommunale tandpleje oplyses om det, før behandlingen startes op. Bemærk, at der er en egenbetaling på 35 procent i privat regi.

Har du spørgsmål af nogen som helst art til dit barns tandpleje, vil vi meget gerne hjælpe dig på rette vej. Ring til os på telefon 33 22 33 30 og hør mere om børnetandpleje hos Tandlægerne på Enghave Plads.

Gode vaner fra start

Det er vigtigt, at give dit barn gode vaner fra start. Lær dem at gå til tandlægen regelmæssigt og at børste sine tænder grundigt morgen og aften. På den måde sikrer du tilstanden af tænderne fremtidigt.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl, om du har brug for en krone? Bestil en tid online lige hereller ring til os på 33 22 33 30.

Vores telefoner er åbne fra mandag til torsdag fra kl. 7.00-18.00, fredag fra 7:00-16:00 og lørdag fra 7:30-16:00.