Bruksisme (tænderskæren)

Har du bruksisme og skærer du tænder? 

At skære tænder kaldes i fagsprog bruksisme. Man regner med at 85-90 % af den danske befolkning har oplevet at skære tænder i perioder af deres liv og ca. 5 % af voksne lider af kronisk natlig bruksisme – det vil sige, at de skærer tænder hver nat.

Bruksisme slider på tænderne og kan give ømme kæber og hovedpine. Desuden nedsættes søvnkvaliteten ved udtalt natlig bruksisme, fordi det ændrer på fordelingen af de forskellige søvnstadier, så man får mindre af den den dybe søvn.

Hvorfor får man bruksisme?

Bruksisme forekommer både under søvnen og i vågen tilstand og skyldes formentlig en overdreven nerveaktivitet i hjernens center for tygning. Hvorfor nogle mennesker har denne ekstra aktivitet i hjernen, er der til gengæld ikke noget entydigt svar på. For nogen synes der at være en sammenhæng mellem stress eller urolighed i hverdagen og bruksisme.

Ikke alle ved, at de skærer tænder eller ved det kun fordi de er blevet gjort opmærksomme på det. Andre kan om morgenen mærke, at de har skåret tænder, fordi de ømme eller stive i kæberne eller tyggemusklerne.

Hvis man lider af svær bruksisme vil der som regel også være slid på tænderne.

Bliv tjekket for bruksisme hos Nanna Nørgaard Jensen, klinikkens tandplejer

Tandplejer og behandler i bl.a. bruksisme Nanna Marie Nørgaard Jensen er uddannet på SKT og hjælper bl.a. med at tjekke dine tænders sundhed hos Tandlægerne Enghave Plads 6.

Hvordan behandler man bruksisme?

Som en bruksisme behandling findes der i dag apparater, som ved hjælp af ultralave elektriske impulser stimulerer tyggemusklerne til at slappe af mens man sover. Stimulationen foregår uden, at man bliver vækket eller mærker noget.

Hvordan forebygger man tandsliddet?

Det er svært at ændre på aktiviteten i hjernen, men man kan forebygge tandsliddet med en bideskinne. Hos tandlægen kan man få taget et aftryk af sine tænder, hvorefter der fremstilles en bideskinne af gennemsigtig, hård plastic oftest akryl. Da bideskinnen er lavet efter aftryk af tænderne er den helt individuel. Før den kan bruges skal den dog finjusteres hos tandlægen således, at den sidder helt fast uden at stramme og ikke har nogen skarpe kanter.

I langt de fleste tilfælde fremstilles en overkæbe-skinne som man bærer på tænderne i overkæben og for de flestes vedkommende skal den kun bruges, mens man sover.

Hvad kan en bideskinne?

En bideskinne mod at skære tænder nedsætter det slid, tænderne udsættes for, når man sover. Med skinnen i munden slider man på den hårde akryl istedet for på tænderne.

En bideskinnen fra tandlægen ændrer også på sammenbiddet, fordi den skaber plads mellem over- og underkæbe og derfor kan den i nogle tilfælde også nedsætte ømhed og mindske selve bruksismen. Hovedregelen er dog at bideskinnen kun forebygger og reducerer tandsliddet, ikke bruksismen.

Løsningen på bruksisme

Ønsker du hjælp til din bruksisme kan du altid ringe til os på 3322 3330 eller book en konsultation her. Vores priser på bideskinner er yderst konkurrencedygtige – En behandling med en refleksfrigørende bideskinne koster 2875,- og der er mulighed for en afbetalingsaftale uden renter, oprettelsesgebyr eller andre gebyrer.

Du kan læse endnu mere om emnet på Sundhed.dk.

Kontakt os og bestil en tid

Har du spørgsmål, eller vil du blot bestille en tid, kan du sende en besked til os i kontaktformularen, sende en mail til os på kontakt@tep6.dk eller ringe til os på 33 22 33 30.