Tandrodsbetændelse

Hos Tandlægerne Enghave Plads 6 kan vi hjælpe dig med en eventuel tandrodsbetændelse – også kendt som rodspidsbetændelse. Vi sørger for at behandle betændelsen så effektivt som muligt, samtidig med at du går herfra med den bedst mulige oplevelse.

Vil du bestille en tid til tandlæge, er du velkommen til at give os et kald på tlf. 33 22 33 30, eller sende os en mail til kontakt@tep6.dk. Så vender vi tilbage så hurtigt vi kan. 

Hvad er tandrodsbetændelse?

En tandrodsbetændelse er en betændelse omkring tandroden. Størstedelen af tilfældene skyldes betændelsen et dybt cariesangreb (hul i tanden).

I andre tilfælde kan tandrodsbetændelsen også komme som følge af enten:

 • En tidligere rodbehandling, hvor ikke alle bakterier blev fjernet i rodkanalen.
 • En tandtraume (et voldsomt slag på tanden)
 • Eller en større revne på tanden

I alle de listede tilfælde sker der det, at bakterierne spreder sig, indtil betændelsen når tandens nerve. Betændelsen forårsager, at nerven dør, og i takt med, at betændelsen udfolder sig, når den frem til tandens knogle. På dette stadie vil man sige, at tandrodsbetændelsen er opstået.

De fleste opdager tandrodsbetændelsen meget sent i udviklingen. I sådanne situationer kan man risikere, at skaden bliver endnu større. Derfor kan det være nyttigt med regelmæssige tandlægebesøg, for at du kan være sikker på, at din tandlæge opdager mulige tandrodsbetændelser i tide. Derudover er det yderst vigtigt at undgå huller i tænderne, og hvis de så alligevel viser sig, bør du behandle dem hurtigst muligt. På den måde kan de ikke nå at udvikle sig til dybere huller, som kan forårsage en tandrodsbetændelse.

Behandling af tandrodsbetændelse

Har du tandrodsbetændelse vil tandlægen behandle det med en rodbehandling, der fjerner tandens nerve. 

Tandrodsbetændelse

Symptomer på rodspidsbetændelse

Rodspidsbetændelse, som betændelsen også kaldes, opdages for det meste ved hjælp af røntgenbillederne i eventuelle tandlægebesøg. Betændelsen kan dog også kendes ved typiske symptomer. Der er dog nogle tilfælde, hvor der ikke forekommer nogen symptomer.

De typiske symptomer er:

 • Ømhed, når du synker
 • Hævelse, ømhed og smerter i din kæbe
 • Ømhed og/eller smerter, når du tygger
 • Vedvarende dunkende smerter
 • Misfarvning på din tand
 • Ubehagelig smag i din mund
 • Smerter i dit tandkød
 • Øm hævelse (tandbyld)

Hvordan behandler vi tandrodsbetændelse? 

Uanset om tandrodsbetændelsen forvolder symptomer eller ej, er det nødvendigt med en behandling omgående. Som nævnt er det vigtigt med jævnlige tandlægebesøg, hvor du kan få foretaget røntgenbilleder, for at få afsløret mulige tandrodsbetændelser.

Opdager vi en tandrodsbetændelse, vil vi foretage en grundig rodbehandling. Her fjernes nerven, og rodkanalen bliver renset nøje, så vi kan få lavet en tæt fyldning. Fyldningen, som består af en bestemt stof, skal nemlig fylde hele rodkanalen. På den måde sikrer vi, at der ikke kan komme bakterier ind og forårsage endnu en tandrodsbetændelse. Til sidst bliver tanden bygget op på ny med en plastfyldning eller en tandkrone.

Som regel vil der ikke være nogle bivirkninger efter sådan en rodbehandling. Men fordi der er risiko for, at bakterier kommer ind og forårsager endnu en tandrodsbetændelse, er det nødvendigt at holde øje med den rodbehandlede tand.

Mistænker du tandsmerter på grund af tandrodsbetændelse?

Har du tandsmerter sammenkoblet med nogle typiske symptomer forbundet med tandrodsbetændelse? Selvom det ikke er ofte, der mærkes nogen smerter, kan det alligevel godt ske. I dette tilfælde kan det være nødvendigt med smertestillende medicin.

Hvis smerterne er uudholdelige kan det dog være nødvendigt med akut tandlæge, som er klar til at tage imod patienter som dig og komme dig til undsætning.

Har du spørgsmål, er du mere end velkommen til at ringe ind til os på tlf. 33 22 33 30 eller sende os en mail til kontakt@tep6.dk, så vender vi tilbage snarest muligt.

FAQ – tandrodsbetændelse

Hvorfor får man tandrodsbetændelse?

Tandrodsbetændelse opstår, når bakterier trænger ind i tandens rodkanal og forårsager infektion. Dette kan skyldes forskellige faktorer, såsom dybe caries, revnede eller beskadigede tænder, gentagne tandbehandlinger eller traumer mod tanden. Infektionen fører til inflammation og smerter i tandnerven og kan resultere i tandtab, hvis den ikke behandles korrekt.

Hvordan ved jeg, om jeg har tandrodsbetændelse?

Tegn på tandrodsbetændelse kan omfatte vedvarende tandpine, øget følsomhed over for varme eller kulde, hævelse og ømhed i tandkødet omkring den berørte tand, misfarvning af tanden og smerte ved at tygge eller trykke på tanden. Symptomerne kan variere og nogle gange være fraværende. Hvis du oplever disse tegn, bør du kontakte vores tandlæge i København.

Gør det ondt at få behandlet en tandrodsbetændelse?

Behandling af tandrodsbetændelse, kaldet rodbehandling, behøver ikke at være smertefuld. Vores tandlæger vil normalt bruge lokalbedøvelse for at bedøve det berørte område og minimere smerte under proceduren. Efter bedøvelsen kan du opleve tryk, men smerten bør være minimal. Efter behandlingen kan der være ømhed i et par dage, som kan håndteres med smertestillende medicin.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl, om du har brug for en tandblegning? Bestil en tid online lige her eller ring til os på 33 22 33 30.

Vores telefoner er åbne fra mandag til torsdag fra kl. 7.00-18.00, fredag fra 7-16, og lørdag fra kl. 9.30-16.00.