Tandpine

Har du tandpine, skal du finde ud af, hvor akut det er. På vores side om akut tandlægehjælp, kan du læse mere om, hvordan du skal forholde dig, hvis uheldet opstår uden for vores åbningstider. Vil du bestille en tid, er du også velkommen til at give os et kald på tlf. 33 22 33 30. Er du i tvivl om, hvad der forårsager din tandpine? Så får du et overblik over typiske årsager her på siden.

 

Hvad er tandpine?

Tandpine kaldes i fagsprog for odontalgia og vedrører smerter fra tænder og deres omkringliggende bløde væv, som f.eks. tandkød.
Selvom de færreste er i tvivl, når de har tandpine og smerten kan være intens, kan den være svær at lokalisere.

Tit kan du selv have svært ved at afgøre, hvilken tand der gør ondt og andre gange, kan tandpinens smerter “snyde”, så årsagen til smerten og selve smertefølelsen ikke stammer fra den samme tand. Det sker også, at smerter fra andre steder i kroppen føles som tandpine – almindeligvis smerter fra bihulebetændelse eller kæber.

Christian Lerche kan hjælpe dig med tandpinen

Tandlæge og behandler af bl.a. tandpine Christian Lerche er færdiguddannet fra Odontologisk Institut og hjælper bl.a. patienter med at forebygge og behandle ondt i tænderne hos Tandlægerne Enghave Plads 6.

Hvorfor får man tandpine?

Hver tand består af flere forskellige lag. Yderst på kronen findes emaljen og yderst på rødderne findes cementen. Disse to ydre hårde lag skal beskytte den underliggende dentin, som omgiver tandens nerve, pulpa. Pulpa er placeret i pulpakammeret i tandens indre. Vi kan ikke føle noget fra hverken emaljen eller cementen, men kun fra tandens indre og det inderste af dentinen.

Tandpine ved huller i tænderne
Hvis der sker skader på emaljen eller cementen, som f.eks ved cariesangreb, kan bakterier trænge ind i dentinen og måske helt ind i pulpakammeret. Dette kan irritere nerven og forårsage betændelse. Betændelsestilstande giver hævelse, men fordi tandens indre er ueftergiveligt, bliver presset på nerven stort, og det kan gøre ganske ondt i tænderne. 

Tandpine ved tandkødsbetændelse
Smerte i tandkødet er som oftest et tegn på, at der er gået betændelse i tandkødet. Du kan læse mere om tandkødsbetændelse her. Betændelsen kan også på sigt udvikle sig til tandsygdommen paradentose.

Tandpine ved hårdt slag
Et hårdt slag på en tand kan også gøre ondt. I sådanne tilfælde er det selve slaget, der kan være årsag til, at der opstår en betændelsestilstand i tandens indre, som kan give smerter.

Tandpine ved isninger
Isninger i tænderne eller jag i forbindelse med indtagelse af kolde madvarer er en følelse, som mange mennesker kender til i større eller mindre grad. Nogen kan også få forbigående smerter, når de drikker eller spiser noget varmt. Dette skyldes ofte områder på tænderne, hvor dentinen ikke er beskyttet af emalje, hvilket gør tanden mere påvirkelig over for temperaturændringer. Der kan være mange årsager til, at dentinen er blottet en eller flere steder og det kan være en god ide at spørge tandlægen, hvis man er generet af det.

Tandpine ved visdomstænder
En meget hyppig årsag til tandpine er også, at en eller flere af dine visdomstænder er ved at bryde frem. Her kan smerterne både opstå i selve kæben og under selve frembruddet.  Du kan læse mere om irritationer med visdomstænder her.

Gode råd – hvis du har ondt i tænderne

  • Hvis smerten i tanden ikke er akut, kan tandsmerter dulmes med smertestillende mod tandpine. En kombination af Ibuprofen (Ipren) og Panodil er ofte et effektivt middel mod midlertidig tandpine. En generel tandpine har dog for det meste en årsag, hvilket kræver behandling.

  • Rens dine tænder med tandtråd – for at sikre, at der ikke sikker madrester, der kan genere.

  • Skyl munden med klorhexidin.

  • Er dit tandkød hævet, kan du bruge isterninger til at reducere hævelserne.

Når smertestillende mod tandpine ikke virker

Har du tandsmerter, hvor almindelig smertestillende ikke er tilstrækkelig, kan der være behov for en akut tandbehandling. Derfor skal du i sådanne tilfælde altid kontakte tandlægen hurtigst muligt.

Tandpine bliver kun værre, jo længere tid der går.

Vi hjælper dig gerne med at komme dine smerter til livs, med en akut tandbehandling indenfor åbningstiden. Læs mere om akut tandlæge her.

Ved akut tandpine med store smerter uden for åbningstiden skal du kontakte Tandlægevagten.

Symptomer på, at du har tandpine

Det er almindeligt at få isninger i tænderne, når man indtager noget koldt – og at det i et øjeblik kan føles ubehageligt på tænderne at drikke noget meget varmt. Har du dog meget ondt, ved indtagelse af koldt eller varmt, kan det være et tegn på, at du skal tage et smut forbi tandlægen.

Mere alvorlig tandpine kan også komme til udtryk gennem smerter, når du spiser, hævelser omkring én eller flere tænder – eller mild blødning ved tandkødet rundt om en tand.

Sådan kan du forebygge det – De 5 vigtigste råd

Der er mange ting, du selv kan gøre for at sikre sunde tænder og god mundhygiejne.

  1. Børst tænder 2-3 gange om dagen – og tandtråd 1 gang om dagen
  2. Forebyg caries i tænderne med det naturlige middel, fluor
  3. Få en grundig tandrensning hos tandlægen et par gange om året
  4. Spis og drinks mindre sukker
  5. Stop med at ryge

Vi håber, din tandpine ikke er for slem – og hvis den er, så glæder vi os til at hjælpe dig i en fart.

FAQ – tandpine

Hvad hjælper mod tandpine?

For at lindre tandpine midlertidigt kan du prøve følgende. Tag smertestillende medicin som paracetamol eller ibuprofen (følg anbefalet dosis og undgå aspirin for børn). Skyl munden med varmt saltvand. Påfør en kold kompress udenfor det smertefulde område. Brug en bedøvende gel eller tandpine-dråber. Undgå ekstrem kulde og varme samt hård mad. 

Virker smertestillende mod tandpine?

Smertestillende medicin, såsom paracetamol eller ibuprofen, kan hjælpe med at lindre tandpine midlertidigt. De virker ved at reducere inflammation og blokere smertesignaler i kroppen. Husk at følge anbefalet dosis og instruktioner på pakken. Selvom smertestillende medicin kan give midlertidig lindring, er det vigtigt at kontakte din tandlæge for at identificere og behandle den underliggende årsag til tandpinen.

Kan tandpine gå over af sig selv?

I nogle tilfælde kan tandpine gå over af sig selv, hvis den skyldes mindre irritationer, såsom tryk fra madrester eller følsomhed over for kulde og varme. Men hvis tandpinen er forårsaget af mere alvorlige problemer som tandhulrum, infektioner eller tandkødssygdomme, vil den sandsynligvis ikke forsvinde uden passende tandlægebehandling. Det er vigtigt at konsultere en tandlæge, hvis du oplever vedvarende eller intens tandpine for at få en korrekt diagnose og behandling.

Kontakt os og bestil en tid

Har du spørgsmål, eller vil du blot bestille en tid, kan du sende en besked til os i kontaktformularen, sende en mail til os på kontakt@tep6.dk eller ringe til os på 33 22 33 30.