Kontakt

Find vej

Book

Tandpine og tandsmerter

Tandpine kaldes i fagsprog for odontalgia og vedrører smerter fra tænder og deres omkringliggende bløde væv, som f.eks. tandkød.

Selvom de færreste er i tvivl, når de har tandpine og smerten kan være intens, kan den være svær at lokalisere. Tit kan man selv have svært ved at afgøre hvilken tand, der gør ondt og andre gange kan tandpinesmerter "snyde", så årsagen til smerten og selve smertefølelsen ikke stammer fra den samme tand. Det sker også, at smerter fra andre steder i kroppen føles som tandpine - almindeligvis smerter fra bihulebetændelse eller kæber.

Tandens nerve

En tand har flere lag. Yderst på kronen findes emaljen og yderst på rødderne findes cementen. Disse to ydre hårde lag skal beskytte den underliggende dentin, som omgiver tandens nerve, pulpa. Pulpa er placeret i pulpakammeret i tandens indre. Vi kan ikke føle noget fra hverken emaljen eller cementen, men kun fra tandens indre og det inderste af dentinen.

Hvorfor gør det ondt i tænderne?

Hvis der sker skader på emaljen eller cementen som f.eks ved cariesangreb, kan bakterier trænge ind i dentinen og måske helt ind i pulpakammeret. Dette kan irritere nerven og forårsage betændelse. Betændelsestilstande giver hævelse, men fordi tandens indre er ueftergiveligt, bliver presset på nerven stort og det kan gøre ganske ondt i tænderne. Et hårdt slag på en tand kan også gøre ondt. I sådanne tilfælde er det selve slaget, der kan være årsag til, at der opstår en betændelsestilstand i tandens indre som kan give smerter.

Følsomme tandhalse

Isninger i tænderne eller jag i forbindelse med indtagelse af kolde madvarer er noget som mange mennesker kender til i større eller mindre grad. Nogen kan også få forbigående smerter, når de drikker eller spiser noget varmt. Dette skyldes ofte områder på tænderne, hvor dentinen ikke er beskyttet af emalje, hvilket gør tanden mere påvirkelige overfor temperaturændringer. Der kan være mange årsager til at dentinen er blottet en eller flere steder og det kan være en god ide at spørge tandlægen, hvis man er generet af det.

Råd mod ondt i tænderne

Hvis smerten i tanden ikke er akut, kan tandsmerter dulmes med smertestillende mod tandpine. En kombination af Ibuprofen (Ipren) og Panodil er ofte et effektivt middel mod tandpine midlertidigt. En generel tandpine har dog for det meste en årsag, hvilket kræver behandling.

Når smertestillende mod tandpine ikke virker

Har man tandsmerter, hvor en midlertidigt smertestilles ikke er tilstrækkelig, kan der være behov for en akut tandbehandling. Kontakt derfor i disse tilfælde altid tandlægen hurtigst muligt. Tandpine bliver kun værre jo længere tid der går.

Vi hjælper dig gerne med at komme dine smerter til livs, med en akut tandbehandling indenfor åbningstiden. Ved akut tandpine med store smerter uden for åbningstiden skal du kontakte Tandlægevagten.

Kontakt os og bestil en tid

Har du spørgsmål, eller vil du blot bestille en tid, kan du sende en besked til os i kontaktformularen, sende en mail til os på kontakt@tep6.dk eller ringe til os på 33 22 33 30.