Tandkødsbetændelse (Gingivitis)

Tandkødet er den del af mundens slimhinde, der ligger tæt op ad tanden og er fast bundet til den underliggende kæbeknogle.

En betændelse i denne del af slimhinden kaldes tandkødsbetændelse og blandt tandlæger gingivitis.

Betændelsen er en del af kroppens forsvar mod påvirkninger, som den ikke bryder sig om. Disse påvirkninger kan være af meget forskellig art og oprindelse.

Hvordan ser tandkødsbetændelse ud?

Som for alle andre væv i kroppen vil en betændelsestilstand betyde en øget blodgennemstrømning til det område, der er betændt. Derfor vil et betændt tandkød ofte skifte farve fra den sunde lyserøde/blege rosa til rødt. Man kan også opleve, at det bløder fra tandkødet, når man børster tænder eller bruger tandtråd.

Blødning er endnu et tegn på, at der er betændelse i tandkødet. Der findes flere karakteristika for tandkødsbetændelse som tandlægen eller tandplejeren kigger efter, når man er til eftersyn, men det kræver erfaring og øvelse at spotte, både fordi der er store individuelle variationer folk imellem og fordi, ikke alle kendetegnene for tandkødsbetændelse altid er tilstede samtidig.

Overordnet kan man sige, at et sundt tandkød ikke skal bløde, være ømt eller rødt.

Få behandlet din tandkødsbetændelse af Zohair Azzouzi

Tandlæge og tidligere underviser i bl.a. tandkødsbetændelse Zohair Azzouzi har undervist på Københavns Universitet og hjælper bl.a. patienter med at behandle tandkødssygdomme hos Tandlægerne Enghave Plads 6.

Hvorfor får man tandkødsbetændelse?

Langt de fleste af os har oplevet at have tandkødsbetændelse i større eller mindre grad. Der kan være mange årsager til at man får denne inflammation i vævet, men den helt klassiske årsag, er at bakterier har fået lov at sidde uforstyrret langs tandkødet uden at blive fjernet af tandbørstning eller tandtrådsbrug. Bakterieansamlinger kaldes plak og kan udgøre et irritationsmoment for tandkødet. Tandkødet beskytter sig mod bakterierne ved betændelsesprocessen.

Tandkødsbetændelse kan også skyldes forkert eller for hård tandbørstning, der i det små sønderriver tandkødet og på den måde udgør en påvirkning, som vævet ikke bryder sig om. Endelig ses også tandkødsbetændelse som egentlig er små brændsår fra f.eks. pizzaost.

Hvordan behandles det?

I langt de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt at fjerne den skadelige påvirkning, der er årsag til betændelsen. Er årsagen plak, vil tandkødet hele op igen, når man effektivt får fjernet bakterierne. Er årsagen forkert tandbørsteteknik vil betændelsen ligeledes forsvinde, hvis man korrigerer til en teknik, der ikke skader tandkødet. Brændsår heler hurtigt og af sig selv, hvis man lader det være i fred.

Hvordan undgår jeg tandkødsbetændelse?

Der er mange ting du kan gøre for at undgå tandkødsbetændelse. Ofte er det de små tiltag i hverdagen der gør, at du ikke bøvler med tandkødsbetændelse. Tandkødsbetændelse kan nemlig være ekstremt smertefuldt og være en kæmpe gene i hverdagen.

Generelt er din mundhygiejne alfa og omega, hvis du ønsker at mindske chancen for tandkødsbetændelse. Hvis din mundhygiejne er dårlig, bliver din mund automatisk et mekka for bakterier, hvor betændelse kan blomstre i fuld flor. Det er derfor vigtigt, at du overholder de generelle råd, der findes omkring mundhygiejne.  

Sådan undgår du tandkødsbetændelse:

  • Sørg for at børste tænder to gange om dagen 
  • Brug tandtråd til at rense de madrester ud, som tandbørsten ikke kan nå
  • Undgå for mange sukkerholdige madvarer
  • Undgå rygning 
  • Få foretaget en regelmæssig tandrensning
Hvad sker der, hvis man ikke behandler det?

Tandkødsbetændelse er det man kalder en reversibel lidelse, hvilket betyder, at man efter behandling ikke har nogen mén eller skavanker på tandkødet. Kronisk tandkødsbetændelsen kan imidlertid hos nogen udvikle sig til paradentose, hvor tandens støttevæv også bliver betændte og nedbrydes. Det er meget individuelt, hvor stor en skadelig påvirkning tandkødet kan klare, før det bliver betændt og det kan ændre sig hos den samme person igennem livet.

Læs mere på Netdoktor.dk.

Kontakt os og bestil en tid

Har du spørgsmål, eller vil du blot bestille en tid, kan du sende en besked til os i kontaktformularen, sende en mail til os på kontakt@tep6.dk eller ringe til os på 33 22 33 30.