Kosmetisk tandbehandling


Hvad er en kosmetisk tandbehandling?


Kosmetiske tandbehandlinger omfatter tandbehandlinger, der alene målrettes imod at give tænderne et bedre udseende uden der er tale om en egentlig tand- eller tandkødssygdom.

Det er dog alligevel et område vi her på klinikken i hjertet af København tager meget seriøst, da vi ved at tændernes udseende for mange mennesker er et følsomt emne og centralt for et godt velvære. Nedenfor kan du læse om nogle af de mest almindelige behandlinger indenfor kosmetisk tandpleje.

Typiske behandlinger

Nogle af de mest almindelige problemstillinger inden for dette område, er:

 • Misfarvede tænder
  Misfarvninger kan opstå p.g.a påvirkning fra farvestoffer i fødevarer/tobak, ved rodbehandlede tænder, gamle plastfyldninger, gennemskin fra amalgamfyldninger eller som medfødte emaljedefekter.
  Læs mere om gule tænder her. 

 • Knækkede tænder
  Alt fra manglende små fliger/hjørner til større dele af kronerne typisk som følge af ulykker af forskellig sværhedsgrad.

 • Store mellemrum og uregelmæssig form/størrelse af tænderne
  Normalvariationer af tandsættet, der for nogen er et charmerende personligt kendetegn, kan for andre være til stor gene. Derfor er det værd at vide, at de kan udbedres uden man skal gennemgå større indgreb.
I videoen her fortæller vores dygtige medarbejder, Sally som er kosmetisk tandlæge, om hvordan man ved hjælp af plast, kan lukke mellemrummet mellem fortænderne.
Kosmetisk pleje
Her følger en kort gennemgang af de hyppigst anvendte metoder inden for kosmetisk tandbehandling.

Blegning

Alle tænder i en tandbue (kæbe) bleges med hydrogenperoxid gel ved hjælp af blegeskinner. Skinnerne fremstilles individuelt ud fra et aftryk som tages på klinikken, således at tandkødet beskyttes imod blege-gelen og bivirkninger undgås. Man applicerer selv gel og skinne efter behov, og vi bistår med farveskala til sammenligning af tændernes nuance før og efter.

Metoden er velegnet til generelt misfarvede tandsæt uden synlige kroner eller plast-fyldninger, da disse ikke bleges i takt med tandemaljen.

Intern blegning

Velegnet til blegning af enkelte rodbehandlede tænder som skiller sig ud fra de øvrige tænder, typisk ved mørk/gråfarvning. Da tanden er rodbehandlet kan vi applicere blegemidlet i det tomme pulpakammer inde i tanden, hvorved de mørkfarvende partikler fjernes indvendig fra. Blegeindlægget skiftes 1 gang ugentligt indtil tilfredsstillende resultat er opnået, typisk efter 3-6 gange.

Plast

Plastmaterialerne er blevet udviklet meget igennem de seneste 40 år, således at de idag imiterer de naturlige tandvæv i særdeles høj grad, samtidig med at de er stærke og limer sig rigtig godt fast til tandemaljen. Derfor tør vi roligt anbefale plast til de fleste kosmetiske behandlinger, som f.eks alternativ til amalgamfyldninger, opbygning af knækkede tænder, lukning af mellemrum og opbygning af ensartede tandkroner.

Som sagt limes plasten til tandemaljen efter en særlig forbehandling af emaljen og opbygges herefter med en speciel lagteknik for opnåelse af så naturtro en efterligning af tandens originale udseende som muligt. Til slut lyshærdes plasten, så tanden på blot 1 seance er flot og klar til brug.

Plastfacader

Som navnet antyder er en plastfacade et tyndt jævnt lag plast, der limes på hele forfladen af tanden enten med eller uden forudgående let beslibning af tandemaljen.

Metoden anvendes typisk, hvis der ikke kan opnås tilfredsstillende ensartethed ved plastopbygning af f.eks knækkede hjørner eller udbygning af tænder, eller som alternativ hvis en intern blegning ikke er tilstrækkelig.

Porcelænsfacader

Porcelænsfacader har principielt samme anvendelsesområde som plastfacaderne, men vælges især hvor der stilles ekstraordinært store krav til udseendet p.g.a porcelæns overbevisende lighed med naturlige tandvæv.

Ulempen er, at det er nødvendigt at slibe ca. 1 mm af tandoverfladen, samt at det er nødvendigt med 2 behandlingsseancer.

Ved det første besøg beslibes tandoverfladen, der tages et aftryk og fremstilles en midlertidig plasterstatning. Dentallaboratoriet fremstiller så porcelænsfacaden efter vores anvisninger, og efter 7-10 dage er porcelænsfacaden klar til pålimning med en plastcement, som binder til tandemaljen på samme måde som plast.

Porcelænskroner

I tilfælde med større defekter på fortænderne kan det være nødvendigt at fremstille porcelænsfuldkroner for at opnå tilstrækkelig styrke og binding til tanden. Ved en fuldkrone omslutter porcelænet hele tandens overflade og ikke blot forfladen. Det er således nødvendigt med beslibning af mere tandvæv, hvorfor denne metode kun vælges i særlige tilfælde, da vi til enhver tid foretrækker så minimale indgreb imod tanden som muligt.

Men i forhold til de tidligere meget anvendte metalkeramiske kroner som fremstår "døde", er porcelænsfuldkronen et flot og mere naturtro alternativ.

Kosmetiske behandlingsbehov er udelukkende individuelt bestemt; der er ingen facitliste for hvordan tænder bør og skal se ud, og det vigtigste er, at man hver især er tilfreds med sine tænders udseende.

Få kosmetisk tandbehandling på vores klinik i København

Vi tilbyder grundig vejledning og rådgivning i forhold til behandlingsmuligheder og fordele og risici ved de forskellige behandlingsmetoder, således at individuelle ønsker bedst muligt imødekommes.

Læs mere om, hvad der kan forårsage skade på tænderne her, så du kan forebygge slid på tænderne. 

Kontakt os og bestil en tid

Har du spørgsmål, eller vil du blot bestille en tid, kan du sende en besked til os i kontaktformularen, sende en mail til os på kontakt@tep6.dk eller ringe til os på 33 22 33 30.