Når din baby får tænder:
Tandfrembrud, tandbørstning og sutter
Tandbørstningen skal starte så snart, din baby får tænder – både morgen og aften ligesom hos større børn og voksne.
Vi har samlet alt, du skal vide om tænder og tandfrembrud hos babyer – og ikke mindst, hvordan du skal håndtere både sut og tandbørstning.
Læs med her og få svar på det meste, og du er velkommen til at ringe på telefon 33 22 33 30, hvis du er i tvivl eller har brug for rådgivning om din babys tænder.
Dit barns første tand vil kommer frem, når dit barn er 4-8 måneder. I de fleste tilfælde er det de to nederste fortænder, der kommer frem først, og derefter bliver de efterfulgt af de fire fortænder i overmunden.
Når en baby får tænder, oplever de fleste forældre, at barnet:
Det er også helt normalt, at tandfrembrud sker problemfrit og uden de ovennævnte symptomer.
Tip! Det er en god idé at give dit barn noget hårdt og koldt at bide i eller at massere gummerne med en ren finger. Det virker lindrende på de irriterede gummer.
Når dit barn er cirka 2,5 år, vil alle 20 tænder være på plads – 10 i overmunden og 10 i undermunden. Alle tænderne er mælketænder, som senere bliver skiftet ud med blivende tænder omkring 6-7-års alderen.
Allerede fra den første lille tand viser sig, skal man begynde tandbørstningen. Derfor er det vigtigt, at du holder øje med dit barns tandfrembrud, så alle tænderne bliver passet godt på fra start.
Der er god grund til at tage tandbørstningen alvorligt, så snart den første tand er synlig: Først og fremmest forebygger det huller i tænderne (emaljen på de nye tænder er ekstra modtagelig), og dernæst vænner du dit barn til gode tandbørstevaner.
Uanset hvor godt tænderne bliver børstet, kan børsten ikke nå mellem de to sider mellem hver tand skal også holdes rene, og det klarer tandtråden. Brugen af tandtråd bør påbegyndes når barnet har fået alle sine mælketænder.
Sutter eller ej: Giver sutter skæve tænder?
I Danmark bruger de fleste babyer og små børn sutter. Som småbørnsforælder ved man, at sutten kan være en meget stor hjælp, når man har et uroligt barn, eller et barn, der har svært ved at sove.
Du kan med god samvittighed lade dit barn bruge sut, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på som forælder – særligt når det kommer til tandstillingsfejl.
Du mindsker risikoen for sutteskader ved at begrænse brug af sut så meget som muligt i både i dag- og nattetimerne. Om natten kan sutten tages ud, når dit barn er faldet i søvn – det kan have den ekstra fordel, at dit barn med tiden ikke vågner, hver gang sutten tabes.
Den gode nyhed er, at hvis dit barn helt slipper sutten inden allersenest som tre et halvt-årig, vil de fleste tandstillingsfejl spontant rette sig.
Oplever du, at dit barn sover dårligt og er urolig – måske med en let feber? Så kan det være nye tænder, der er på vej frem.
Det kan hjælpe at gnubbe let på gummerne med en ren finge eller at give dit barn noget hårdt og koldt at bide i.
Er du i tvivl, om du har brug for en krone? Bestil en tid online lige her eller ring til os på 33 22 33 30.
Vores telefoner er åbne fra mandag til torsdag fra kl. 7.00-18.00, fredag fra 7-16.
Enghave Plads 6
1670 København V