Rodbehandling af tand

Hos Tandlægerne Enghave Plads 6 er vi specialister i rodbehandlinger. Vi udfører rodbehandlinger skånsomt og smertefrit og har stort fokus på, at du får den bedst mulige oplevelse hos os.

Læs med om de 5 trin af en rodbehandling, hvornår det er nødvendigt at få en rodbehandling og hvad du kan forvente efter behandlingen. ↓

Hvad er en rodbehandling?

Ved en rodbehandling fjernes tandens nerve fra pulpakammeret og rodkanalerne. For at kunne komme til pulpakammeret og rodkanalerne, må tandlægen i mange tilfælde bore et hul i tanden. Når der er skabt adgang til tandens indre, fjerner tandlægen tandens nerve, og renser tandens indre for betændelsesvæv og bakterier.

En rodbehandling er en tandbehandling, du kan få lavet hos en tandlæge. Du kan få behov for rodbehandling, hvis en nerve i din tand er alvorlig betændt enten grundet caries eller et slag.

Behandlingen er meget almindelig og kan i de fleste tilfælde udføres herhjemme.

Hvornår er rodbehandling nødvendig?

Rodbehandlinger er nødvendige, hvis tandens nerve er gået til grunde. Ofte vil tandnervens død være en følge af en betændelse, og nogle gange vil det være nødvendigt at lave rodbehandlingen, imens der er betændelse i nerven.

Der kan være flere årsager til, at tandnerven er død.

De mest almindelige årsager til en død tandnerve er:

  • Hul i tanden (caries). Alt afhængig af hvor stort hullet i din tand er, og hvor tæt det er på tandens nerve, kan syre og affaldsprodukter dannet af bakterier trænge gennem tandens hårde væv og påvirke nerven.

  • Tanden har fået et slag (traume), som har ødelagt nerven. Beskadigelse af nerven kan ske både, når tanden er knækket pga. slaget, og når den fremstår helt intakt. Selvom tanden ikke er knækket, kan det alligevel ske, at slaget kan ses, ved at det størknede blod inde i tanden giver tanden et blåligt skær.

Hvorfor skal tanden behandles?

Når tandens nerve dør, kan det give tandpine, som kan være så slemt, at du ikke kan sove om natten. Det kan også være en mindre tandpine, som efter lidt tid går over, og endelig kan nervens død gå helt ubemærket hen uden smerter eller ubehag.

Selv når der ikke er nogen symptomer fra tanden, er det vigtigt at få tanden rodbehandlet, fordi en død nerve på et hvilket som helst tidspunkt kan forårsage en betændelsestilstand i den omkringliggende kæbeknogle. Dette kaldes en rodspidsbetændelse. I svære tilfælde kan en rodspidsbetændelse udvikle sig til en tandbyld.

Symptomer på rodbetændelse

Har du fået betændelse i tandroden, har du højst sandsynligt haft symptomer eller smerter. Det er dog ikke altid, at betændelsen lader sig bemærke, og nogle føler derfor ingenting, før den har nået kæben, hvor den kan forårsage langt mere skade, end når det kun er i tandroden. En rodbehandling foretaget i tide, er derfor en forudsætning for, at du ikke skal igennem et omfattende og dyrt forløb. 

Det er en god ide at give os et kald hvis:  

  • Du har smerte når du tygger
  • Du har konstante dunkende smerter
  • En tand føles højere end normalt, når du bider sammen
  • Ubehagelig smag i munden
  • Hævelse ved kæben

Hvordan foregår en rodbehandling?

Stadier i rodbehandling af tand
Stadier i rodbehandling af en tand

Hos Tandlægerne Enghave Plads 6 har vi en henvisningstandlæge, der udelukkende udfører rodbehandlinger.

Han tager sig af de rodbehandlinger, som er vanskelige at få succes med for de fleste tandlæger.

De mest almindelige komplikationer ved rodbehandlinger er knækkede fastsiddende rodfile, utilstrækkelige rodfyldninger som følge af vanskeligt tilgængelige eller tillukkede rodkanaler, eller rodspidsbetændelse udviklet efter rodbehandling.

En rodbehandling kan opdeles i 5 trin:

  1. Vi starter altid med en konsultation med dig. I de fleste tilfælde vil vi også tage et røntgenbillede for at få et indblik i, hvordan din tand har det.

  2. Når vi starter selve behandlingen, er formålet at fjerne tandens døde nerve fra, hvad der kaldes “pulpakammeret” og “rodkanalerne”.  For at komme ind til nerven borer vi i de fleste tilfælde et hul i tanden.

  3. Når der er skabt adgang til tandens indre, fjerner vi tandens nerve og renser tandens indre for betændelsesvæv og bakterier. Dette gør vi med nogle specielle tynde file, der glatter siderne af rodkanalen med en antibakteriel væske, som vi skyller rodkanalen med.

  4. Når rodkanalen er renset, fylder vi den helt til og forsegler den.

  5. Nu er behandlingen af tandens indre overstået, og hvis tanden var intakt, da rodbehandlingen startede, afslutter vi behandlingen med en mindre fyldning. Hvis tanden var mere medtaget før rodbehandlingen, kan det være en god ide at få sat en tandkrone på.

Lider du af tandlægeskræk, er du meget velkommen til at komme forbi til en afslappet snak med en af vores tandlæger, før du bestiller tid til selve behandlingen.

Hvor lang tid tager en rodbehandling?

En rodbehandling er en af de større behandlinger en tandlæge kan foretage. Derfor er det også en procedure, der er lidt mere tidskrævende. Der er dog flere faktorer, som afgør hvor lang tid, din rodbehandling vil tage.

Den tilstand din tand var i inden rodbehandlingen, har nemlig en betydning. Jo dårligere tilstanden var, jo længere vil det tage.

Det er nemlig forskelligt fra patient til patient, hvor meget af tanden det er muligt at bevare. Hos nogle patienter kan dele af tanden og nerven bibeholdes, mens der hos andre, er behov for en del mere plastfyldning.

Der kan nemlig være flere grunde til, at en rodbehandling er nødvendig. Typisk vil det være grundet et ubehandlet hul, en knækket tand, eller en gammel tandfyldning, der har forårsaget revner.

Dog vil de fleste rodbehandlinger foregå over to konsultationer, hvor vi som behandler sikrer og sørger for, at alle bakterier og evt. betændelse bliver fjernet.

Når en rodbehandling er foretaget, vil vi naturligvis tjekke op på tilstanden ved dine aftalte årlige- eller halvårlige generelle tjek.

Efter behandlingen af din tand

Efter rodbehandling af din tand
En tand er et levende væv.

Tanden vil ikke være “helt normal igen” efter en rodbehandling. En rodbehandlet tand vil netop altid være mindre stærk og holdbar end en sund tand, der ikke er blevet rodbehandlet.  Det skyldes, at tandvævet ikke længere er forsynet med blodkar og nerver og derfor er dødt.

Derfor anbefaler vi også ofte, at din tand efter behandlingen får sat en krone på, der kan gøre tanden mere hårdfør over for de hverdagsbelastninger, tanden udsættes for. 

Gør rodbehandling af en tand ondt?

Selve rodbehandlingen gør ikke ondt, da du vil være lokalbedøvet. Lokalbedøvelsen lægges med en meget lille og tynd nål. Det er derfor også begrænset, hvor meget du vil mærke til den del af behandlingen. Efter behandlingen vil du også kun opleve lette smerter de første par dage, hvilket normalt kan klares med almindelig håndkøbsmedicin.

Lider du af tandlægeskræk, skal du ikke være bekymret for om det gør ondt. Vi er vant til at håndtere patienter, der er bange for, hvordan behandlingen kommer til at foregå. Hvis det er tilfældet med dig, kan vi sørge for du ikke mærker noget som helst til bedøvelsen.
Derudover er det altid en god idé, at indvi os i dine tanker. På den måde kender vi præmisserne for, at du får en god oplevelse, som endda kan hjælpe på din tandlægeskræk fremtidigt. 

Giv os et kald og hør nærmere

Brænder du inde med spørgsmål i forbindelse med en rodbehandling, er du mere end velkommen til at give os et kald på tlf. 33 22 33 30, eller sende os en mail til kontakt@tep6.dk. Så vender vi tilbage så hurtigt vi kan. 

Har du ondt i en rodbehandlet tand?

Bliver smerterne ved eller forværres de efter de første par dage, skal du tage kontakt til os.

Eventuelle bivirkninger

Du kan være så uheldig, at din rodbehandlede tand med tiden bliver grålig.

I sådan et tilfælde kan det være nødvendigt at få lavet en tandblegning eller kronebehandling for at gøre tanden kosmetisk tilfredsstillende igen.

Pris på en tandrodsbehandling

Prisen på en rodbehandling afhænger af, om vi skal rodbehandle en fortand, af det vi kalder 1 kanal, eller en stor kindtand med 4 kanaler.

Når du kommer forbi til en konsultation på klinikken, kigger vi på, hvilken tand, der er tale om, antallet af kanaler og størrelsen på den afsluttede plastfyldning.

Du finder vores priser lige her

Læs mere om tilskud fra Sygeforsikring Danmark her




Kontakt Tandlægerne Enghave Plads 6

Overvejer du, om du skal have behandlet din tand?

Det er vigtigt, at du ikke går med en død tandnerve i længere tid.

Book en tid hos os lige her eller få fat på os på 33 22 33 30.