Tandbyld

Tandbylder er en smertefuld oplevelse, og kan give både feber og rødme. Mistænker du, at du har en tandbyld, kan du læse med her på siden, og blive klogere på, hvordan du skal forholde dig. 

Vil du bestille en tid ved tandlægen, er du velkommen til at give os et kald på tlf. 33 22 33 30, eller sende os en mail til kontakt@tep6.dk. Så vender vi tilbage så hurtigt vi kan. 

Hvad er en tandbyld?

En tandbyld, også kaldet absces, er en samling af pus og betændelse, som oftest opstår omkring tandrod spidsen (apex) eller ved i en tandkødslomme (poche). Det betændte område vil i løbet af få dage vokse sig større, og som følge af hævning og spændinger vil det medføre smerte i munden.

Når bylden ikke længere kan tilbageholde trykket, vil den springe og betændelsen vil løbe fra. Dette vil midlertidigt fjerne smerten fra spændingerne, som dog bliver erstattet af ømhed omkring området.

Det er i mellemtiden vigtigt at afklare den egentlige årsag til bylden, og få den fjernet fuldstændig. Hvis den oprindelige årsag ikke konstateres og behandles, kan du risikere at bylden kommer igen og medfører yderligere komplikationer.

Hvad er de typiske symptomer på en tandbyld?


Der findes flere forskellige symptomer, som ikke er usædvanlige i forbindelse med en tandbyld. Dog afhænger symptomerne oftest af den oprindelige årsag til, at bylden er opstået.

De hyppigst forekommende symptomer er dog:

  • Rødme og hævelse
  • Ømhed ved synkning og omkring kæben
  • Feber
  • Dunkende smerter

Hvis din tandbyld brister, vil du ikke være i tvivl grundet den grimme smag i munden.

En tandbyld kan være utrolig smertefuld

Mistænker du en tandbyld, er det vigtigt, at du opsøger hjælp hos en tandlæge. 

kvinde der har smerter fordi hun har en tandbyld

Hvorfor får man tandbylder?

Det er svært at sige præcis, hvem der bliver ramt af en tandbyld. De kan umiddelbart opstå hos alle, uanset hvor godt vi passer på vores tænder. Dog forekommer tandbylder hyppigst hos dem, som ikke besøger tandlægen jævnligt.

En tandbyld opstår ved en infektion af bakterier. Infektionen forekommer oftest i dødt væv, hvor bakterien trænger ind og danner betændelse. Bakterien kan f.eks. trænge ind, hvis tanden har et dybt hul (caries).

Hvis betændelsen ikke har mulighed for at komme ud, vil den hobe sig op i vævet og dermed danne en byld.

Der findes to primære årsager til at tandbylder opstår:

At tandens nerve er død
Nerven kan dø som følge af:

  • Et slag, som har forårsaget traume
  • Caries – et dybt hul hvor bakterier kan trænge ind og skabe infektion

Betændelse i tandkødslommen
Dette kan forårsages af følgende:

  • Noget i lommen som irriterer omkringliggende væv, f.eks. et stykke mad eller tandsten
  • Tænder som er på vej frem i munden, hvor der ikke er plads, f.eks. ved visdomstænder
Smerte grundet en tandbyld

Hvordan behandles en tandbyld?

Det vigtigste ved behandling af en tandbyld er at få fjernet betændelsen, og dermed lindre smerten. Derfor vil tandlægen i første omgang sørge for at stoppe betændelsen, og sørge for at den ikke spreder sig.

Dernæst afhænger behandlingen af den oprindelige årsag til at bylden opstod, samt hvor den er lokaliseret. Dette vil din tandlæge kunne bestemme, og dermed afklare hvilken behandling som vil være relevant for dig.

Hvad kan jeg selv gøre?

Der er få ting du selv kan gøre, for at behandle din tandbyld. Hvis bylden er stor og smertefuld, kan du prikke hul på den med en steril nål.

Dette vil aftage smerten fra spændingerne, men samtidig erstatte den med ømhed omkring området. Tandbylden kan vokse frem igen og kan kun fjernes ved at finde frem til den oprindelige årsag.

Derfor er det vigtigt at du går til tandlægen, hvis du allerede har mistanke om en begyndende tandbyld. Det er oftest nødvendigt for tandlægen at tage røntgenbilleder, for at finde årsagen og dermed hvilken behandling som kan hjælpe.

Mistænker du en tandbyld?

Hvis du mistænker at du har en begyndende tandbyld, anbefales du at kontakte din tandlæge så hurtigt som muligt. Hos TEP6 står vores dygtige tandlæger altid klar til at rådgive og hjælpe dig med dine smerter og gener i tænderne. Vi tilbyder smertefri og trygge behandlinger i hjertet af København, om du allerede er patient, eller om det er dit første besøg hos os, er vi klar til at yde vores bedste.

Hvis du har spørgsmål eller ønsker at bestille en tid, er du velkommen til at give os et kald på tlf. 33 22 33 30, eller sende en mail til kontakt@tep6.dk. Så vender vi tilbage så hurtigt vi kan.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl, om du har brug for en tandblegning? Bestil en tid online lige her eller ring til os på 33 22 33 30.

Vores telefoner er åbne fra mandag til torsdag fra kl. 7.00-18.00, fredag fra 7-16, og lørdag fra kl. 9.30-16.00.