Kontakt

z z z

Kontakt

33 22 33 30

Find vej

Book

Tandkrone

Har du flækket en tand eller er den revnet eller ødelagt på anden vis, kan du få lavet en tandkrone. Resultatet vil ligne en helt naturlig tand. Hos Tandlægerne Enghave Plads 6 kan du booke en tid til konsultation om at få lavet en tandkrone.

Læs med om hvad en tandkrone er, hvornår du har brug for én, og hvordan en behandling foregår ↓

Hvad er en tandkrone?

En tandkrone er en erstatning af den del af din tand, der er ødelagt.

Hvis en tand er ødelagt i sådan en grad, at en almindelig tandfyldninger ikke er tilstrækkelig,  kan man genopbygge og forstærke tanden ved at give den en krone. Kronen kan beskrives som en kapsel, der sættes ovenpå, hvad der er tilbage af den naturlige del af tanden.

Det fungerer som en stærk, beskyttende hætte, der med solidt materiale lægges oven på tanden - og ligner en helt naturlig del af tanden. På den måde kan man med en krone bygge tanden op igen.
En tandkrone produceres af en dentaltekniker i enten ren guld, porcelæn eller metalkeramik (en blanding af porcelæn og metal).

Hvornår har man brug for en tandkrone?

Der kan være flere årsager til, at du har behov for en tandkrone. Det overordnede formål med en tandkrone er at beskytte svage og ødelagte tænder. Det kan eksempelvis være, hvis:

 • Dele af din tand er knækket og ikke kan repareres tilstrækkeligt ved hjælp af fyldninger med plast.

 • Din tand er blevet forsømt så meget, at den ikke længere har en optimal bidfunktion. Mangler tanden “substans” til at få lavet en fyldning, har du behov for en tandkrone.

 • Din tand er blevet slidt ned, fordi du skærer tænder.

 • Store dele af din tand er opløst og skadet af syrer fra mad eller drikke.

 • Din tand er skrøbelig, grundet eksempelvis flere og store huller og har brug for ekstra beskyttelse.

 • Du er utilfreds med udseendet af en af dine tænder og ønsker et flottere smil.

 • Du har været igennem en rodbehandling, og din tand derfor er skrøbelig og har behov for en beskyttende tandkrone.

Det ligner en rigtig tand!

Med keramiske materialer kan man opnå et kosmetisk fortræffeligt resultat, der ikke kan skelnes fra en rigtig tand.

tandkrone

Sådan foregår behandlingen:
De 3 faser

1

Tilslibelse af din tand

Vi starter med at tilslibe resterne af den tand, der skal have en tandkrone. Tanden slibes på en sådan måde, at den fremtidige krone kan sidde pænt, stabilt og tætsluttende. Dette arbejde kan laves inden, at tandens indre forstærkes med en kerne af plast (plastopbygning).

2

Silikoneaftryk tages

Efter din tand er blevet slebet til, tager vi et silikoneaftryk af strukturen af tanden og sender til en tandtekniker. Ud fra aftrykket produceres den endelige krone i guld og/eller tandfarvet metalkeramik eller porcelæn.

3

Tandkronen sættes på din tand

Teknikeren sender den færdiglavede krone tilbage til tandlægen, som herefter sætter tandkronen fast på din tand. Efter sidste trin, sidder kronen som en hætte over den gamle tand.

Ekstra opbygning af din tand

I nogle tilfælde kan en ekstra opbygning af din tand være nødvendig. Det er tilfældet, hvis der er så lidt af din tand tilbage, at tanden ikke giver tilstrækkeligt fæste til kronen. Denne opbygning foretager vi ved at bygge en stub op, der er forankret i tandens rodkanaler.

Kronen sættes oven på denne stub og resten af tanden. En opbygning kan alt efter forholdene fremstilles i plast eller guld.

Dét skal du gøre efter behandlingen

Det er vigtigt, at du passer godt på din tand efter behandlingen. En tand med krone skal behandles lige så godt, som man behandler almindelige tænder. Det betyder, at du skal huske at børste tanden grundigt 2-3 gange hver dag og jævnligt bruge tandtråd.

Efter du har fået lavet en tandkrone, er det også nødvendigt, at du kommer til kontrol for at få tjekket, at alt går, som det skal.

Hvad er en tandkrone lavet af?

En krone til tanden kan være lavet af enten guld, metalkeramik eller porcelæn.

 • En guldkrone er en meget holdbar og solid løsning - og den ældste af slagsen. Fordelen ved en guldkrone er, at mange synes kronen er blød og let at tygge på. Samtidig giver guldkroner dét, vi kalder for en god kanttilslutning. Det betyder, at kronen sikrer en tæt og lige overflade med tanden, hvilket gør, at færre bakterier får plads til at sætte sig. Det er også grundet det meget stærke materiale, at flere vælger guldkroner til at reparere sine kindtænder.

  Vi anbefaler dog typisk kun guldkroner til tænder, der ikke ses, når man smiler, idet en tand med en guldkrone ikke ligner en naturlig tand.


 • En krone i metalkeramik er lavet af en blanding af metal og porcelæn, hvor metallet er den inderste del af kronen og porcelænen den yderste. Det er en meget stærk form for tandkrone, som tandklinikker har brugt i mange år. Også den metalkeramiske krone giver en fin kanttilslutning.


 • En fuldkeramisk krone er udelukkende lavet af porcelæn. Også det rene porcelæn er stærkt materiale, og ligner en naturlig tand.

Husk! Tandkroner lavet af porcelæn eller metalkeramik ligner begge naturlige tænder.

Hvor lang tid holder en krone?

Vi giver en garanti på, at alle vores faste tandkroner og broer holder i 10 år. Garantien gælder:

 • Hvis kronen løsner sig og skal sættes fast igen
 • Hvis der knækker et større eller mindre stykke porcelæn af og kronen skal udskiftes
 • Eller hvis der er tale om en skade, som skyldes vores arbejde, og den faste krone eller bro skal laves om på ny.

Bivirkninger

De fleste oplever hverken gener eller smerter efter, de har fået lavet en tandkrone. Du kan dog godt opleve, at dine tænder 1-3 dage efter behandlingen er følsomme over for kulde og varme, og dit tandkød er en smule ømt.

Hvad koster det at få lavet tandkroner?

Prisen på tandkroner varierer af hvilken type krone, du skal have lavet. Herudover kan du få tilskud fra sygeforsikring “Danmark”. Læs mere om priser på tandkroner her og se hvor meget tilskud, du kan få.

Kontakt os og få rådgivning

Har du spørgsmål, eller vil du blot bestille en tid, kan du sende en besked til os i kontaktformularen, sende en mail til os på kontakt@tep6.dk eller ringe til os på 33 22 33 30.