Tandkrone

Har du flækket en tand eller er den revnet eller ødelagt på anden vis, kan du få lavet en tandkrone. Resultatet vil ligne en helt naturlig tand. Hos Tandlægerne Enghave Plads 6 kan du booke en tid til konsultation om at få lavet en tandkrone.

Læs med om hvad en tandkrone er, hvornår du har brug for én, og hvordan en behandling foregår ↓

Hvad er en tandkrone?

En tandkrone er en erstatning af den del af din tand, der er ødelagt.
Den går ind og erstatter den naturlige tandkrone, som kan være ødelagt af forskellige grunde.

Hvis en tand er ødelagt i sådan en grad, at en almindelig tandfyldninger ikke er tilstrækkelig,  kan man genopbygge og forstærke tanden ved at give den en krone. Kronen kan beskrives som en kapsel, der sættes ovenpå, hvad der er tilbage af den naturlige del af tanden.

Det fungerer som en stærk, beskyttende hætte, der med solidt materiale lægges oven på tanden – og ligner en helt naturlig del af tanden. På den måde kan man med en krone bygge tanden op igen.

En tandkrone behøver ikke kun være nødvendig i forbindelse med beskyttelse af tanden. En behandling i form af tandkrone kan også laves, hvis du har behov for bedre bidfunktion, eller du ønsker et pænere udseende af din tand.

En tandkrone produceres af en dentaltekniker i enten ren guld, porcelæn eller metalkeramik (en blanding af porcelæn og metal).

Det ligner en rigtig tand!

Med keramiske materialer kan man opnå et kosmetisk fortræffeligt resultat, der ikke kan skelnes fra en rigtig tand.

tandkrone

Hvornår har man brug for en tandkrone?

Der kan være flere årsager til, at du har behov for en tandkrone. Det overordnede formål med en tandkrone er at beskytte svage og ødelagte tænder.

Det kan eksempelvis være, hvis:

  • Dele af din tand er knækket og ikke kan repareres tilstrækkeligt ved hjælp af fyldninger med plast. En knækket tand skal nemlig tages seriøst, da den uden behandling, kan risikere at gå til grunde. En tandkrone vil i denne forbindelse gå ind og danne en form for skjold, så du sikrer, at tanden ikke knækker yderligere, eller går helt itu. Særligt knækkede kindtænder, vil have behov for en tandkrone, da de er dine primære tygge/bide tænder, og naturligt derfor også er mest udsat i løbet af dagen.

  • Din tand er blevet forsømt så meget, at den ikke længere har en optimal bidfunktion. Det kan i visse tilfælde betyde, at der ikke er nok af tanden tilbage, til at kunne udføre en fyldning. Mere konkret, vil tanden ikke kunne holde til en fyldning, og fyldningen vil på samme tid, have lettere ved at knække, grundet de meget tynde vægge, som skal “holde på fyldningen”. For at undgå dette, vil det optimale valg falde på en tandkrone, som, modsat en fyldning, styrker tanden udefra og ikke indefra.

  • Din tand er blevet slidt ned, fordi du skærer tænder. Mange døjer med tænderskæren, hvilket kan resultere i nedslidte tænder, der er blevet små og skrøbelige. Hvis det er tilfældet, vil en tandkrone gå ind og styrke tanden, og samtidig gøre udseendet passende.

  • Store dele af din tand er opløst og skadet af syrer fra mad eller drikke. Hvis du gennem årenes løb har haft en del huller, som gradvist er blevet værre og værre, vil en tandkrone til sidst være den mest optimale løsning fremfor en fyldning. Når en tand har været udsat for mange og store huller, vil der komme et tidspunkt, hvor flere fyldninger ikke vil være muligt. Vi kan som tandlæge også gå ind og rådgive om det vil være bedst, at forebygge med en tandkrone, så du ikke ender i en situation hvor et implantat er sidste løsning. Dermed vil en tandkrone gå ind og fungere som ekstra beskyttelse for dig og din tand.

  • Du er utilfreds med udseendet af en af dine tænder og ønsker derfor et flottere smil. Tandkroner bliver ikke kun lavet for at beskytte tanden. En tandkrone kan også gå ind og imitere en naturlig tands udseende, så du ikke behøver være usikker på dit smil. Nogle gange kan tænder være udsat for ting, der gør at udseendet ændrer sig, hvilket en tandkrone kan gå ind og rette op på.

  • Du har fået foretaget en rodbehandling, og din tand er derfor skrøbelig og har brug for beskyttelse i form af en krone. En rodbehandling kan ofte være hårdt for tanden. For at opnå optimal beskyttelse og sikre tandens fremtidige tilstand efterfølgende, kan en tandkrone være en særligt god løsning. Den fungerer nemlig som et beskyttelseslag, der kan være med til at hindre fremtidige betændelser, og samtidig styrke selve tanden mod hverdagens strabadser.

Få hjælp af tandplejer Barin Fatima Ekhlas

Tandplejer Barin Fatima Ekhlas og alle de andre dygtige klinikassistenter, tandlæger og tandplejere byder dig velkommen, når du kigger forbi klinikken. Fatima hjælper bl.a. til med at lave tandkroner, er uddannet tandplejer på Københavns Universitet og arbejder fast hos Tandlægerne Enghave Plads 6.

tandplejer i tandkrone fatima ekhlas

Sådan foregår behandlingen:
De 3 faser

1

Tilslibelse af din tand

Vi starter med at tilslibe resterne af den tand, der skal have en tandkrone. Tanden slibes på en sådan måde, at den fremtidige krone kan sidde pænt, stabilt og tætsluttende. Dette arbejde kan laves inden, at tandens indre forstærkes med en kerne af plast (plastopbygning).

2

Silikoneaftryk tages

Efter din tand er blevet slebet til, tager vi et silikoneaftryk af strukturen af tanden og sender til en tandtekniker. Ud fra aftrykket produceres den endelige krone i guld og/eller tandfarvet metalkeramik eller porcelæn.

3

Tandkronen sættes på din tand

Teknikeren sender den færdiglavede krone tilbage til tandlægen, som herefter sætter tandkronen fast på din tand. Efter sidste trin, sidder kronen som en hætte over den gamle tand.

Ekstra opbygning af din tand

I nogle tilfælde kan en ekstra opbygning af din tand være nødvendig. Det er tilfældet, hvis der er så lidt af din tand tilbage, at tanden ikke giver tilstrækkeligt fæste til kronen. Denne opbygning foretager vi ved at bygge en stub op, der er forankret i tandens rodkanaler.

Kronen sættes oven på denne stub og resten af tanden. En opbygning kan alt efter forholdene fremstilles i plast eller guld.

Dét skal du gøre efter behandlingen

Det er vigtigt, at du passer godt på din tand efter behandlingen. En tand med krone skal behandles lige så godt, som man behandler almindelige tænder. Det betyder, at du skal huske at børste tanden grundigt 2-3 gange hver dag og jævnligt bruge tandtråd.

Efter du har fået lavet en tandkrone, er det også nødvendigt, at du kommer til kontrol for at få tjekket, at alt går, som det skal.

Hvad er en tandkrone lavet af?

En krone til tanden kan være lavet af enten guld, metalkeramik eller porcelæn. De har alle hver deres fordele, og anbefales alt efter omstændighederne på tanden.

  1. En guldkrone er en meget holdbar og solid løsning – og den ældste af slagsen. Fordelen ved en guldkrone er, at mange synes kronen er blød og let at tygge på. Samtidig giver guldkroner dét, vi kalder for en god kanttilslutning. Det betyder, at kronen sikrer en tæt og lige overflade med tanden, hvilket gør, at færre bakterier får plads til at sætte sig. Det er også grundet det meget stærke materiale, at flere vælger guldkroner til at reparere sine kindtænder.

    Vi anbefaler dog typisk kun guldkroner til tænder, der ikke ses, når man smiler, idet en tand med en guldkrone ikke ligner en naturlig tand.

  2. En krone i metalkeramik er lavet af en blanding af metal og porcelæn, hvor metallet er den inderste del af kronen og porcelænen den yderste. Det er en meget stærk form for tandkrone, som tandklinikker har brugt i mange år. Også den metalkeramiske krone giver en fin kanttilslutning. Den kan derfor bruges på alle tænder – fortænder, som kindtænder. Dermed er det en løsning der både giver et æstetisk flot resultat, og samtidig er langtidsholdbart.

  3. En fuldkeramisk krone er udelukkende lavet af porcelæn. Også det rene porcelæn er stærkt materiale, og ligner en naturlig tand. Derfor er det som oftest også det foretrukne valg, da den ligner en naturlig tand til forveksling. Der er dog forskel på, hvilket materiale af porcelæn der skal benyttes, da der kan være stor forskel fra patient til patient. Nogle patienter lider eksempelvis af bruksisme, hvilket betyder, at tanden dagligt bliver udsat for et stort tryk. 

    pænere tænder med tandkrone


Er du i tvivl om hvad du skal vælge? Ring og bestil tid til en konsultation, og så tager vi en snak og finder i fællesskab en løsning der passer dig på alle parametre. Vi kan kontaktes på tlf. 33 22 33 30 mandag til torsdag 7.30-18.00, fredag fra 7.30-16.00.

Husk! Tandkroner lavet af porcelæn eller metalkeramik ligner begge naturlige tænder. Dermed er det ikke udseendet der skiller de to behandlinger, men materialet.

Hvor lang tid holder en krone?

En krone holder nemt 15-20 år.

Det er dog vigtigt at huske at din egen tand stadig sidder under kronen. Det betyder at kronens holdbarhed ofte afhænger af din mundsundhed. Hvor god er man til at holde rent og dermed undgår caries. Huller i tanden under kronen er den hyppigste årsag til at en krone skal skiftes. For at kunne lave hullet skal kronen fjernes og formen på tanden vil ikke længere være den samme. Derfor skal der laves en ny.

En anden årsag til at en krone skal skiftes er tænderskæren eller tandpres. Ved vedvarende overbelastning kan der opstå brud på kronen som er så omfattende at kronen skal skiftes ud.

Derfor er det vigtigt at pleje sine tænder og vedligeholde sine tandeftersyn hos os. Dermed kan vi holde øje med, at du ikke udvikler caries eller andre tandsygdomme.

Bivirkninger

De fleste oplever hverken gener eller smerter efter, de har fået lavet en tandkrone. Du kan dog godt opleve, at dine tænder 1-3 dage efter behandlingen er følsomme over for kulde og varme, og dit tandkød er en smule ømt.

Hvad koster det at få lavet en tandkrone?

Prisen på tandkroner varierer af hvilken type krone, du skal have lavet. Herudover kan du få tilskud fra sygeforsikring “Danmark”. Læs mere om priser på tandkroner her og se hvor meget tilskud, du kan få.

Tandlægerne Enghave Plads 6 er medlem af Tandlægeforeningen.

FAQ – tandkrone

Hvad er forskellen på en tandkrone og tandbro?

En tandkrone er en tandformet “hætte”, der sættes over en beskadiget eller svækket tand for at beskytte og styrke den. Den kan laves af forskellige materialer, som porcelæn, metal eller en kombination. En tandbro er derimod en fast protese, der erstatter en eller flere manglende tænder ved at spænde over det tomme område og forankre sig til de omkringliggende tænder eller implantater.

Hvad koster en tandkrone?

Prisen for en tandkrone varierer afhængigt af flere faktorer, herunder materialet, der bruges, tandlægens gebyrer og regionen, hvor behandlingen udføres.

Tandlægerne Enghave Plads 6 er en af de billigste tandlæger i København, og vores priser på tandkroner er fra 4.547 og 6.379.

Hvilke materialer laver man tandkroner af?

Tandkroner kan laves af forskellige materialer, som varierer afhængigt af funktion og æstetik. Ofte bruges metaller såsom guld, nikkel, krom eller palladium. En anden mulighed er porcelæn-fused-to-metal, som kombinerer porcelæn og metal for bedre æstetik og styrke. Fuld keramik eller porcelæn er også populære valg på grund af deres naturlige udseende og farve.

Kontakt os og få rådgivning

Har du spørgsmål, eller vil du blot bestille en tid, kan du sende en besked til os i kontaktformularen, sende en mail til os på kontakt@tep6.dk eller ringe til os på 33 22 33 30.