Hvad er tandproteser?

I gamle dage kaldte man det “falske tænder” og “gebis”, men uanset hvad, så dækker betegnelsen over en aftagelig erstatning for en, flere, eller alle tænder.

Ordet protese stammer fra det græske “Prosthesis”, der betyder “en tilføjelse”. Vi kan klare alle former for behandlinger vedr. tandproteser på vores klinik i København.

Processen bag anskaffelsen af en tandprotese kan ofte aflede en lang række spørgsmål. Vi er her for at guide dig trygt igennem hele processen, så du igen kan få et sundt smil. Vi har her samlet et udsnit af ofte stillede spørgsmål:

  • Hvilke forskellige tandproteser findes der?
  • Hvordan vedligeholder jeg min tandprotese?
  • Hvad stiller jeg op i ventetiden?

Hvilke forskellige tandproteser findes der?

Delproteser

Betegner proteser, der erstatter nogle, men ikke alle tænder i en kæbe. Disse fastsiddende tandproteser sidder i et metalstel, som holdes godt fast i munden ved en kombination af elastiske bøjler og fæste i små indhak, man har slebet i de resterende tænder. En delprotese sidder derfor bedre fast i munden end en fuldprotese, og er lettere at styre.

Det er en misforståelse, at delproteser ødelægger nabotænderne. Tændernes emalje er alt for slidstærk til at bøjlerne kan slide hul. Men belægninger kan stadig give huller. Hvis man mister yderligere tænder kan en delprotese udvides med ekstra tænder efter behov.

Helproteser

Mange, især ældre, har haft dårlig mulighed for at bevare deres tænder, og kan derfor have brug for en en protese, der erstatter alle tænder i over- eller underkæbe. Det er vigtigt at undersøge, om de sidste tænder virkelig er så dårlige, at de må ud, da selv en enkelt tand kan være nok til at holde en delprotese fast, og en sådan vil være lettere at styre. Når det er sagt, må det siges, at det absolut er muligt at blive glad for fuldproteser.

De kan laves så naturtro med guldkroner og eventuelle mørkere tænder, at det ikke er muligt for venner og familie at kende forskel på de gamle tænder og den nye protese. Og det er ikke mere nødvendigt, som tidligere, at gå tandløs i en periode. Protesen kan sættes i munden umiddelbart, efter den sidste tand er trukket ud – og faktisk vil protesen beskytte det åbne sår og give mindre ubehag efter tandudtrækningen.

Hvordan vedligeholder jeg min tandprotese?

Man kan ikke sige et sundt smil uden at sige god vedligeholdelse. Derfor er det også vigtigt, at du ved, hvordan du holder din tandprotese ren. På samme måde som du altid har gjort med dine naturlige tænder, kræver tandprotesen grundig børsting.

Det kan være en fordel at tage protesen ud af munden under selve børsteprocessen. Samtidig anbefaler vi også, at du skyller protesen jævnligt, og især efter endt måltid, da rester af mad kan sætte sig op under tandprotesen.

Når du skyller dine tandprotese, er det vigtigt, at du ikke bruger varmt vand, da dette kan risikere at medføre ændringer af tandprotesens form. I samme forbindelse skal du også være særligt opmærksom på, hvilken type tandpasta du benytter dig af, da der findes tandpastatyper, som kan slide på protesens overflade.
Tag en snak med os, hvis du er i tvivl om, din tandpasta er optimale for din tandprotese.

Husk at vejen til en sund mund inkluderer en sund tunge. Derfor bør du også altid have i mente, at når du rengør din tandprotese så husk at børste tungen i samme ombæring.

Hvad stiller jeg op i ventetiden?

Står du i den situation, at du har fået trukket dine tænder ud, kan vi sætte en midlertidig protese ind, så du ikke er tandløs i perioden mellem den indledende og afsluttende del af processen. Udover at have en æstetisk effekt beskytter en midlertidig protese (også kaldet immediatprotese) din mund på flere måder. 

Immediatprotese funktion er at bidrage til helingsprocessen af gummerne samt stoppelsen af eventuelle blødninger. Vi sørger selvfølgelig for, at din immediatprotese er afstemt netop din mund, så du ikke lider nogen last, mens du venter på din rigtige tandprotese.

Læs mere om, hvad proteser laves af, og hvilke der findes.

Billige tandproteser i København

Har du brug for tandproteser kan du til enhver tid booke en tid til en konsultation, så hjælper vi dig finde den rigtige pris, så du kan få dit sunde glade smil tilbage. Vores fastsiddende proteser er af højeste kvalitet, ligesom alle vores tandteknikere er højtuddannede og yderst professionelle. Vi tilbyder altid konkurrencedygtige priser på tandproteser og for at gøre din behandling nemmest mulig, kan du hos os fordele din regning over flere måneder i en afdragsordning.

Det er altid oprettelsesfrit, gebyrfrit og rentefrit. Det koster altså ikke mere, end hvad den normale behandling ville gøre. Vi synes ikke, at økonomi skal være en barriere mod et sundere og gladere smil, så vi er utrolig stolte over at kunne præsentere en løsning. der ikke koster dig ekstra.

Kontakt os og bestil en tid

Har du spørgsmål, eller vil du blot bestille en tid, kan du sende en besked til os i kontaktformularen, sende en mail til os på kontakt@tep6.dk eller ringe til os på 33 22 33 30.