Vi har hos Tandlægerne Enghave Plads 6 i København stor erfaring med behandling af paradentose. Nogle af vores tandlæger foretager ydermere særlige behandlinger på området. Læs mere om paradentose og hvordan vi kan hjælpe dig på denne side.
Paradentose er en tandsygdom og kan defineres som en betændelsestilstand i tændernes omgivende støttevæv. Støttevævet omfatter tandkødet, fibrene omkring tandrødderne samt den omgivende kæbeknogle.
Betændelsestilstanden medfører at den knogle, der omgiver tænderne, langsomt nedbrydes og tændernes støttevæv derved forsvinder. En fremskreden paradentose medfører at tanden/tænderne løsnes og tillige kan flytte sig i tandrækken.
Paradentose opstår ved at bakterier over en længere periode får lov at ansamle sig langs tandkødsranden, hvor de giver anledning til en betændelsestilstand.
Denne betændelsestilstand karakteriseres i første omgang som tandkødsbetændelse. Forbliver betændelsen ubehandlet kan den udvikle sig til paradentose.
Paradentose kan inddeles i aggressiv paradentose (udvidet paradentose) og kronisk paradentose (almindelig paradentose).
Tandlæge og specialist i paradentose Zohair Azzouzi deler på denne side ud af sin viden om paradentosebehandling. Han er uddannet på Københavns Universitet og er klinikejer af Tandlægerne Enghave Plads 6.
Nyere undersøgelser fra bl.a. Tandlægeskolen i Århus indikerer at ca. 12 % af befolkningen har paradentose i større eller mindre grad. Hos denne andel af befolkningen vil en ubehandlet betændelse med tiden udvikle sig til en paradentose.
Årsagen bag at kun en lille andel af befolkningen er disponeret for at udvikle paradentose ligger antagelig i, at immunforsvaret reagerer alt for kraftigt på en simpel betændelse hos denne del af befolkningen.
Immunforsvaret reagerer for kraftigt ved lokalt at producere for mange af de immunforsvarsstoffer, der medvirker ved bekæmpelsen at lidelsen. Disse immunforsvarsstoffer har en dobbeltfunktion, således at de foruden at medvirke til bekæmpelse af en infektion også indgår i kroppens knoglenedbrydning.
Dette betyder at en lokal overproduktion af disse immunforsvarsstoffer samtidig medfører en lokal knoglenedbrydning.
Vær opmærksom på følgende tidlige symptomer på paradentose:
De fleste mennesker opdager slet ikke at de har paradentose før sygdommen når over i de sene stadier, hvor tænderne begynder at løsne sig og kan flytte sig i tandrækken.
Derfor er det vigtigt, at man kommer til de halvårlige tandundersøgelser, hvor tandlægen rutinemæssigt også kigger efter paradentose.
Utallige undersøgelser har efterhånden dokumenteret sammenhængen mellem udviklingen af paradentose og rygning. Således er det påvist:
Derfor er det vigtigt, at rygestop indgår som en vigtig overvejelse i forbindelse med enhver paradentosebehandling.
Da selv små ansamlinger af bakterier langs tandkødsranden kan give anledning til paradentose hos mennesker, der er disponeret for at udvikle paradentose, er det afgørende at disse ansamlinger fjernes to gange daglig.
Paradentose viser sig i alvorligst grad mellem tænderne samt på de bageste kindtænder, da det er disse steder, at det er vanskeligst at fjerne bakterieansamlingerne.
Det er således vigtigt, at man foruden grundig tandbørstning med en blød tandbørste to gange daglig også anvender tandtråd, mellemrumsbørster eller tandstikkere (trekantet) en gang daglig.
Rygestop bør også indgå som en vigtig overvejelse, hvis man ønsker at forebygge paradentose.
Rutinemæssige kontrolundersøgelser samt tandrensninger hos din tandlæge er en vigtig del i forebyggelsen, da man ikke selv kan diagnosticere paradentose før det er for sent, eller fjerne de bakterier, der ligger indlejret i tandstenen.
Medicinsk behandling
I særlige tilfælde kan din tandlæge behandle dig med antibiotika som tabletbehandling (amoxicillin, metronidazol). Disse skal oftest tages to gange om dagen, hvor du ikke må spise en halv time efter du indtaget tabletten.
På vores klinik vil du bl.a. blive behandlet af vores paradentose-specialist Zohair Azzouzi, der bl.a. har forsket i paradentose og skrevet en artikel om parodontitits juvenilis i Tandlægebladet.
Hvad sker der hvis man undlader at blive behandlet?
Hvis man undlader at blive behandlet for paradentose, ender det med at ens tænder bliver løse og falder ud en efter en.
Kan man få sunde tænder igen, hvis man først har fået konstateret paradentose?
Har man først fået paradentose, kan man ikke blive helbredt i traditionel forstand. For hverken tandlægen eller nogen anden kan fjerne en patients tendens til at udvikle paradentose. Hvis man selv dagligt holder tænderne helt rene kan man i samarbejde med tandlægen sørge for at sygdommen ikke udvikler sig. Ved utilstrækkelig mundhygiejne er tandlægens behandling kun et indgreb, der bevirker at sygdommen udvikler sig langsommere, end den ellers ville have gjort.
Vær derfor omhyggelig med mundhygiejnen og sørg for at holde helt rent.
Ovenstående anbefalinger er sammen med rygestop vigtige for at undgå at paradentosen udvikler sig.
Dét kan du selv gøre
Har du allerede fået konstateret paradentose, er det alfa og omega, at du sørger for at holde dine tænder sunde og rene. Paradentose kan ikke kureres, men med den rette behandling er det muligt at holde det i bero.
Dét skal du selv gøre for at stoppe udvikling af paradentose:
Paradentose, parodontose eller parodontitis?
“De løse tænders sygdom” har mange navne. De fleste kender den som paradentose, men at kalde den parodontose eller parodontitis er mindst lige så korrekt.
På latin, og dermed tandlæge sprog, er sygdommen kendt som parodontitis. De fleste sygdomme hedder dog sjældent det samme i daglig tale som på latin. Derfor blev den omdøbt parodontose, da det er lettere at udtale. Vores sprog har det dog med hele tiden at udvikle sig. Derfor er sygdommen i dag bedst kendt som paradentose.
Prisen på behandling af paradentose afhænger af sygdommens omfang. Dette omfang fastlægges ved dit indledende tjek på vores klinik i København.
Læs mere om vores priser her >>
Kontakt os og få rådgivning
Er du i tvivl, om du har brug for en krone? Bestil en tid online lige hereller ring til os på 33 22 33 30.
Vores telefoner er åbne fra mandag til torsdag fra kl. 7.00-18.00, fredag fra 7-16, og lørdag fra kl. 7.30-16.00.
Enghave Plads 6
1670 København V