Hvad er en visdomstand?

Et voksent menneske har som grundprincip 32 tænder: 4 fortænder, 2 hjørnetænder, 4 små kindtænder og 6 store kindtænder i hver kæbe. I praksis ser virkeligheden ofte lidt anderledes ud, da voksne ikke sjældent mangler en eller flere tænder, enten fordi de er trukket ud, eller fordi de aldrig er vokset frem. Har man alle sine tænder, vil man kunne tælle 4 visdomstænder som de bagerste store kindtænder. Visdomstænder kaldes også 3. molarer eller 8’ere.

Visdomstænder

Hvornår får jeg mine visdomstænder?

Visdomstænder dannes omkring 8-9 års alderen og bryder som oftest frem i munden mellem 17 og 20 års alderen. Når tanden bryder frem er kronen, det vil sige den del af tanden, som kan ses i munden, færdigdannet, mens tandens rod ikke er helt færdig endnu. Først omkring 22-23 års alderen vil også roden være fuldstændig.

Hvorfor fik jeg ikke mine visdomstænder?

Visdomstand der ikke er brudt frem

Det er ikke unormalt at mangle en eller flere visdomstænder. Enten er tanden slet ikke dannet eller også ligger den i kæbeknoglen men kommer aldrig frem. Endelig oplever nogle at en visdomstand, stoppede midt i sit frembrud. Dette kan skyldes, at der ikke er plads til tanden, men frembruddet kan også gå i stå af årsager, man ikke kender til. Ca. 10% af danskere mangler fra fødslen anlæg til 1 eller flere visdomstænder. Forskning tyder på at visdomstænder er et levn fra fortiden, hvor kæberne og sliddet på tænderne var større.

Skal mine visdomstænder trækkes ud?

Der er ofte problemer med visdomstænder – både frembrudte visdomstænder og de som visdomstænder, der forbliver i kæbeknoglen. Visdomstænder, der kun delvist er frembrudte er mere eller mindre dækket af tandkød, hvilket gør det svært at holde rent i området og der ansamles bakterier. Kan man ikke holde rent øges risikoen både for hul i visdomstanden og for tandkødsbetændelse. Bakterieansamlinger omkring delvist frembrudte visdomstænder kan desuden være årsag til dårlig ånde. Hvis tanden ikke er brudt frem kan der opstå problemer, hvis den ligger forkert i kæbeknoglen og derfor forstyrrer nabotanden. Generelt kan man sige, at det er fornuftigt at fjerne en visdomstand under følgende omstændigheder:

  • hul i visdomstanden eller hul i nabotanden
  • paradentose på nabotanden
  • særlige bidforhold
  • betændelse omkring visdomstanden
  • cystedannelse (væskefyldt hulrum) omkring en ikke-frembrudt visdomstand
  • visdomstanden er ikke brudt frem og generer nabotanden

I alle tilfælde vil det være nødvendigt med en individuel vurdering. Selv hos den samme patient kan to visdomstænder kræve forskellig behandling.

Smerter omkring en visdomstand

Under frembruddet lige før tanden bryder igennem slimhinden kan området blive ømt. Ømheden bør dog fortage sig i takt med at tanden bryder frem. Hvis det bliver ved med at gøre ondt eller hvis smerten intensiveres, bør man søge tandlæge for at udelukke, at smerten skyldes en betændelsestilstand omkring visdomstanden. En halvt frembrudt tand, hvor tandkødet stadig ligger lidt henover kan give mulighed for bakterieansamlinger, der bl.a. kan give tandkødsbetændelse og generel betændelse omkring visdomstanden. Området hæver op, bliver rødt og ømt. Man kan skylle området med et desinfektionsmiddel og på den måde behandle betændelsen, men er det et tilbagevendende problem, bør man overveje om tanden skal fjernes.

Behandling af visdomstænder

Fjernelse af visdomstænder foregår under lokalbedøvelse. Hvis tanden ikke eller kun delvist er brudt frem laver man et lille kirurgisk indgreb i kæbeknoglen. Er tanden fuldt frembrudt kan den fjernes ved en simpel tandudtrækning.