Efter tandoperation og tandudtrækning

Fjernelse af en tand kan faktisk sidestilles med et mindre kirurgisk indgreb. Blodkar og nerver er blevet revet over og vævet skal have tid og ro til at hele. Efter en tandudtrækning, vil der være et åbent sår - et krater. Krateret er fyldt med størknet blod, der er en forudsætning for, at heling kan igangsættes. I løbet af de første uger, vil tandkødet vokse henover og i de efterfølgende måneder vil krateret udfyldes af knogle.

Heling efter tandoperation og tandudtrækning

For at give såret så gode helingsforhold som muligt og for at mindske eventuelt ubehag efter indgrebet, bør man følge visse forholdsregler, der alle har samme formål:

  • at undgå bivirkninger som efterblødninger og infektioner samt nedsætte smerter
  • at skabe de bedste muligheder for hurtig heling

Ro

Anbefaling

Lad så vidt muligt såret og stingene være. Undgå at “pille” i såret eller ved stingene med tunge, fingre eller andet.

Tag den med ro, og undgå at få pulsen nævneværdigt op de første 2 dage efter tandoperation og tandudtrækning.

Hvorfor

Et uforstyrret område heler hurtigere. Desuden øges risikoen for infektion, hvis fingre eller andre genstande er i kontakt med såret.

Når pulsen stiger, øges blodtrykket og det øgede tryk på blodkar, kan få blødning fra såret til at starte igen.

Renhold

Anbefaling

Ved tandudtrækning:
Børst tænder morgen og aften, men undgå at børste i det operede område.

Ved tandoperation:
Børst UDEN tandpasta.

Skyl med klorhexidin (følg brugsanvisningen)

Hvorfor

Tandbørstning er for hård ved det helende væv. Ved at skylle med klorhexidin, forhindres plakdannelse i området, hvor der ikke kan børstes.

Kost

Anbefaling

De første 2 dage bør kosten bør være kold og blød som f.eks. yoghurt. Spis først når bedøvelsen er forsvundet.

Efter de første 2 dage kan kosten gradvist ændres til normal konsistens og temperatur, men undgå at tygge i den opererede side.

 

Hvorfor

Varme mad- og drikkevarer kan opløse det størknede blod (koagel). Koaglet spiller mange vigtige roller i helingsprocessen og beskytter tillige den ellers blottede knogle i bunden af krateret.

Rygning

Anbefaling

Undgå rygning.

 

Hvorfor

Rygning får blodkar til at trække sig sammen. Når blodkarrene trækker sig sammen, forhindres celler og stoffer involverede i helingprocessen i at nå frem til området, og helingen foregår derfor langsommere.

Selvom man følger forholdsreglerne, kan man stadig have nogen ubehag efter tandoperation eller tandudtrækning. Det er helt normalt, at man i dagene efter er lidt øm og evt. også lidt hævet. Læs nedenfor, hvordan man bør forholde sig.

Smerter og ømhed

Det er helt normalt at have nogen smerte eller ømhed de første 2-3 dage efter en tandoperation. Smerterne kan behandles med Ibuprofen (f.eks. Ipren) og Paracetamol (f.eks. panodil).Tag ikke mere end den maksimale daglige dosis – det giver IKKE bedre smertedækning. Efter de første par dage vil smerterne fortage. Oplever man istedet, at smerterne tiltager eller forbliver meget stærke, kontakt da klinikken.

Hævelse

Hævelse af området er også normalt og kan give besvær med at gabe helt op. Hævelsen kan tage til de første 2- 3 dage og kan derefter holde sig i yderligere nogle dage. Det er ikke et udtryk for infektion, men et normalt vævsrespons på selve indgrebet. På første- og andendagen kan hævelsen mindskes ved et koldt omslag, f.eks. en ispose. Husk, at man bør pakke iskilden ind i et viskestykke eller lign. så direkte kontakt med huden undgåes. Hvis hævelsen bliver ved at tiltage i størrelse efter 4. dagen, hvis man oplever synkebesvær eller får feber, bør man tage kontakt til klinikken eller skadestue uden for klinikkens åbningstid.

Blødning

Efterblødning i form af let siveblødning kan forekomme det første døgn. Skulle det starte med at bløde en smule, tag da de udleverede gazetamponer, fold dem sammen til en kugle og læg ovenpå såret. Bid sammen over gazen, så der kommer let kompres på såret. Vedbliv med at tygge sammen på gazen i 30 min. Gentag om nødvendigt kompresset ved fortsat blødning evt. suppleret med iskoldt omslag udvendigt på kinden. Hvis blødningen ikke standser, eller det bløder kraftigt, tag da kontakt til klinikken eller skadestuen uden for klinikkens åbningstider.