Hvad er syreskader?

Tand med syreskadeSyreskader (erosioner) på tænderne er en irreversibel ætsning af tandens yderste lag, enten på grund af udefrakommende (exogene) faktorer så som mad og drikke eller på grund af indefrakommende (endogene) faktorer så som opkast. Afhængig af syreskadens sværhedsgrad, er den mere eller mindre overfladisk. Meget overfladiske syreskader er ikke synlige med det blotte øje, og er ikke grund til bekymring, men blot en del af det naturlige slid der er på tænderne. Er tænderne derimod udsat for en vedvarende stor syrepåvirkning, kan det medføre alvorlige og uigenkaldelige skader på tænderne.

Hvorfor får man syreskader?

Rødvin kan forårsage syreskaderSyreskader af tænderne skyldes som oftest et stort indtag af syreholdig mad og drikke. Den hyppigste årsag til syreskader er læskedrikke så som sodavand og saftevand, men også juice, vin og danskvand ætser tænderne. Slik og frugt er også syreholdige fødeemner, som kan give anledning til syreskader, hvis det indtages i store mængder. Hvad angår frugter, er nogle mere skadelige for tænderne end andre, for eksempel er citrusfrugter og æbler mere ætsende end banan. Det er altså ikke kun usunde og surtsmagende madvarer, som er syreholdige og dermed kan give syreskader.

Der er andre årsager til ætsninger af tænderne end mad og drikke, blandt andet hyppige opkastninger. Således kan der opstå svære syreskader af tænderne hos f.eks. bulimikere og gravide (hvis de kaster op gennem en længere periode grundet kvalme). Ophold i klorholdigt vand eller kemikalieholdige miljøer i længere perioder ad gangen, kan også medføre ætsninger af tænderne, men dette er dog langt sjældnere.

Hvordan ser syreskader ud?

Erosion af tænderneSyreskader er som tidligere nævnt en ætsning af tandens overflade. Om man kan se en syreskade eller ej, afhænger af sværhedsgraden, og det kan derfor være svært for andre end tandlæger at konstatere en syreskade.

Tænder har naturligt forskellige mikroskopiske og makroskopiske overfladestrukturer, som giver tanden et let relief og en masse små flader, som reflekterer lyset. Disse overfladestrukturer udviskes eller forsvinder helt på syreskadede tænder, hvilket gør, at tænderne fremstår ”flade”, jævne og glatte i overfladen. Dette medfører at lys reflekteres som store flader i stedet for små. Endvidere vil tanden gradvis blive tyndere og kortere, da tandens yderste lag forsvinder. Dette gør tænderne mere sårbare overfor brud, da der lettere kan slås små stykker af tanden. Det er især fortændernes skærekant, som er udsat. I svære tilfælde kan tanden blive så tynd, at nerven (som ligger inde i tanden) bliver følsom for kulde og varme, hvilket kan være meget smertefuldt og yderst generende.

Hvordan ved jeg om jeg har syreskader?

Pas på med sodavand, de kan give syreskader på tænderneHvis du dagligt drikker store mængder læskedrik eller spiser mange syreholdige frugter, slik eller anden syreholdig mad og drikke, er der risiko for, at du har eller vil få syreskader. Ligeledes er du i risiko for at få syreskader, hvis du hyppigt kaster op eller befinder dig i et syreholdigt miljø (fx klordampe eller luftbårne kemikalier). Mange ved ikke, at de har syreskader, men opsøger tandlægen pga. smerter fra tænderne, typisk i forbindelse med indtag af kold eller varm mad og drikke. Andre opsøger tandlægen fordi de bemærker, at deres tænder er begyndt at knække og ser korte og ”flade” ud. Kontakt din tandlæge, hvis du er usikker på, om du har syreskader.

Hvordan behandles syreskader?

Lette syreskader behandles ved at fjerne årsagen, typisk vil det være ophør eller begrænsning af indtaget af de mad- og drikkevarer, som har medført skaden. Hvis skaden skyldes opkastninger skal årsagen til disse klarlægges og søges behandlet. Sværere syreskader kan behandles med plastfyldninger eller facader således at tænderne genvinder deres oprindelige udseende og eventuelle smerter afhjælpes. Syreskadede tænder vil- uanset efterfølgende behandling – altid være svækkede på grund af den mistede tandsubstans. Enhver behandling er derfor formålsløs, hvis årsagen til syreskaderne ikke fjernes, fordi tandsubstanstabet da vil fortsætte.

Hvad kan jeg selv gøre?

Det er vigtigt at huske på, at er tanden først blevet syreskadet, så kan den mistede tandsubstans ikke genvindes. Derfor er den bedste behandling forebyggende.

 • Undgå for megen syreholdig mad og drikke.
 • Drik din sodavand på én gang, og ikke i små slurke over lang tid.
 • Drik vand eller mælk efter indtag af syreholdig mad- det neutraliserer syren.
 • Børst ikke dine tænder lige før eller lige efter indtag af slik, sodavand, frugt eller anden syreholdig mad eller drikke. Tandbørstning før fjerner den beskyttende hinde (pellikel) som omgiver tanden, tandbørstning lige efter fjerner det yderste mikroskopiske lag tandsubstans og forværrer dermed sliddet. Vent en time før du børster.
 • Børst ikke tænder efter opkastninger, men skyl blot munden med vand.
 • Hvis du har mistanke om syreskader, brug da en tandpasta med lavt indhold af slibemiddel og kontakt evt. din tandlæge.

4 thoughts on “Syreskader (erosioner)

 1. Hvor går grænsen ved syreholdigt mad. jeg har set den plakat i har lavet sammen med Rynkeby saft, men er det bedst også at undgå agurker og tomater, eller er det cola og juice og så ikke mere. Den er lidt skrap, hvis man skal undgå alt det der er over pH7?
  Tove

 2. Hej Tove
  Tænder bliver opløst ved pH på 5,5 og derunder.
  Det betyder, at man så vidt muligt, skal undgå at udsætte sine tænder for længerevarende påvirkninger med fødeemner og drikkevarer med pH på 5,5 og derunder.
  Med det mener jeg et hyppigt og overdrevent indtag af disse fødevarer. De omfatter bl.a citrusfrugter, æbler, bananer, juice, cola etc.
  Eksempelvis har let umodne bananer overraskende nok en pH på ca. 2. Det samme har cola og juice.
  Vi anbefaler, at man har et lille til moderat indtag af “sure” frugter og minimerer indtaget af sodavand og juice, hvis ens tænder i forevejen er medtaget af syreskader (se yderligere anbefalinger i vores indlæg om emnet).
  Din tandlæge skal ved almindelige undersøgelser kigge efter eventuelle syreskader og vejlede dig med henblik på forebyggelse og behandling.
  Mvh. Zohair Azzouzi, tandlæge

 3. Hvordan er det med tyggegummi og halspastiller/lakridser som Läkerol, er de også så sure at man bør undgå dem?

  Mvh Anna

 4. Og et spørgsmål mere, hvor kan man orientere sig om syregraden i forskellige fødevarer? Står der noget på pakkerne eller kan jeg slå det op på et website?

  Mvh Anna

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *