Hvad er Parodontose?

Parodontose er sygdom i tændernes støttevæv. Støttevævende udgøres af kæbeknogle, rodhinde, bindevæv og tandkød. Under sunde forhold sidder tændernes rødder i fordybninger i kæbeknoglen og holdes fast ved hjælp af rodhinden. Rodhinden består af mange tynde ligamenter, der er elastiske som sener og gør det muligt for tanden at bevæge sig ganske lidt i alle retninger, når der tygges. Sundt tandkød ligger helt stramt omkring tanden og beskytter de underliggende lag af bindevæv, knogle og rodhinde mod indtrængning af skadelige stoffer og bakterier. Parodontose er som før nævnt sygdom – mere præcist en kronisk betændelsestilstand – i disse støttevæv, der medfører nedbrydelse af vævene, og på længere sigt kan give løse tænder.

Tandens opbygning

Hvordan opstår parodontose?

Det begynder altid med tandkødsbetændelse. Bakterier fra munden samles i plak langs tandkødsranden, og bliver plakken ikke børstet væk, kan tandkødet irriteres, og man kan få tandkødsbetændelse. Når tandkødet er betændt, hæver det og sidder derfor ikke længere stramt om tanden. Den beskyttende barriere er nu mindre effektiv, og der er risiko for, at bakterier kan få adgang til de underliggende væv. Kroppen reagerer på denne infektion ved at påkalde immunforsvaret, der over tid nedbryder bindevæv, knogle og rodhinde for at skabe plads til alle de immunceller, der skal bekæmpe infektionen. Tandkødslommerne bliver dybere og på røntgenbilleder kan man se, at den del af kæbeknoglen, der omgiver tanden bliver lavere som en hæk, der er blevet klippet.

Røntgenbillede af tandkødsbetændelseLinie ’a’ markerer knogleniveauet før sygdom

Linie ’b’ markerer knogleniveauet ved sygdom

 

 

 

 

Hvis denne betændelsestilstand står på over længere tid, kan knogle og rodhinde nedbrydes i en sådan grad, at tænderne bliver løse.

Hvordan ser parodontose ud?

Parodontose ligner umiddelbart tandkødsbetændelse, men det er ofte svært selv at se, at noget skulle være galt. Tandlæger og tandplejere er uddannet i at diagnosticere selv de tidligste tegn på parodontose – bl.a ved at måle tandkødslommernes dybde og analysere røntgenbilleder. Har man parodontose, kan man dog ofte mærke det. Tandkødet kan være ømt og bløder, når man børster tænder, man kan have dårlig ånde, og tænderne kan føles løse. Nogle oplever, at tænderne er så løse, at de flytter sig i tandrækken f.eks. at en fortand begynder at stritte.

Hvorfor får man parodontose?

Parodontose skyldes som nævnt ovenfor kroppens immunreaktion på en bakteriel infektion. For nogle mennesker er tandkødsbetændelse startskudet til parodontose. Andre kan have slem tandkødsbetændelse uden nogensinde at udvikle parodontose. Vi ved, at hos nogle af de parodontose-ramte sker nedbrydningen af støttevævene meget hurtigt, mens det hos andre går langsomt. Vi ved, at der foreligger disse store individuelle forskelle, men vi ved ikke hvorfor. Man har fundet en sammenhæng mellem visse sygdomme og parodontose bl.a. sukkersyge, kræft, HIV og andre sygdomme i immunforsvaret og for nogle er årsagen til parodontose arvelig, men disse sammenhænge kan langt fra forklare alle tilfælde af parodontose. Det er altså meget svært på forhånd at udpege de mennesker, der er i risko for at udvikle parodontose. Forebyggelsen af parodontose er derfor altid den samme: en god mundhygiejne, der forhindrer tandkødsbetændelse i at opstå.

 

Rygning og parodontose

Rygnings inflyfdelse på parodontoseDer er endnu meget, man ikke ved om parodontose, men det er veldokumenteret, at rygere har betydeligt øget risiko for at udvikle parodontose. Det er også bevist at rygere med parodontose udvikler mere alvorlig grad af parodontose, og at effekten af parodontosebehandling er mindre hos rygere end hos ikke-rygere hovedsalig pga. dårligere heling. Jo mere man ryger, desto større risiko for alvorlig parodontose.

Hvordan behandles parodontose?

Behandlingen af parodontose handler om at få standset betændelsestilstanden ved at bekæmpe årsagen til betændelsen: bakterierne. Ingen kan eliminere bakterierne i mundhulen, men man kan forhindre, at de samler sig i plak langs tandkødsranden ved en effektiv men skånsom tandbørstning og brug af enten tandstikkere, tandtråd eller specielle mellemrumsbørster. Det tager kun få dage, at opbygge en skadelig plak, så hjemmetandplejen er uhyre vigtig, når det kommer til parodontosebehandlingen.

 

Tandlægen eller tandplejeren vil rense de dybe tandkødslommer, hvor plak og tandsten kan sidde godt gemt og være umulige at fjerne med tandbørsten. Er tandkødslommerne meget dybe, kan de svært tilgængelige selv for en tandlæge eller tandplejer. Er dette tilfældet, kan man overveje parodontalkirurgi. I nogle sjældne tilfælde ordinerer tandlægen samtidig antibiotika for at slå infektionen ned.

Parodontosebehandlingens effekt afhænger i høj grad af kvaliteten af disse to elementer: hjemmetandplejen og den professionelle tandrensning.

 

Som nævnt ovenfor har rygning en dokumenteret negativ effekt på parodontose. Derfor er det vigtigt, at rygestop indgår som en overvejelse i forbindelse med enhver parodontosebehandling.

 

Læs mere om vores parodontosebehandling her >>

 

Rask med parodontose

Når sunde forhold er genoprettet, gælder det om at holde sig fri af nye betændelsestilstande i tændernes støttevæv. Det vil resten af livet handle om at holde en uovertruffen mundhygiejne ved en effektiv hjemmetandpleje og hyppige kontroller hos tandlægen. Kontrollerne skal tjene til at fange eventuelle tidlige tegn på et tilbagefald, da man fremover vil være mere sårbar for yderligere nedbrydning af støttevæv ved en ny infektion.

Parodontose kan ikke kureres – hverken tandlægen eller nogen anden kan fjerne en patients tendens til at udvikle parodontose – men hos de fleste kan sygdomsudviklingen standses. Hvis bindevæv og tandkød bliver frie af betændelse, vil tandkødet igen sidde stramt om tanden. Desværre heler kæbeknogle og rodhinde ikke op igen; den kæbeknogle, som én gang er mistet, kommer ikke igen. Hvor knoglen er nedbrudt, ser man ofte, at tandkødet ligeledes ligger lavere end det gjorde før. En sådan tilbagetrækning af tandkødet kan blotte tandhalsen og være årsag til følsomme tandhalse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *