Mundtørhed

Er du plaget af mundtørhed, kan der være forskellige årsager til dine gener. Læs mere her og kontakt Tandliv for yderligere spørgsmål.

Mundtørhed – bliv klogere på emnet

Hvad er mundtørhed?

Mundtørhed skyldes nedsat funktion af spytkirtlerne, hvilket medfører en nedsat spytsekretion (hyposalivation) eller en ændring i spyttets sammensætning. Dette ses typisk i forbindelse med visse sygdomme eller indtag af visse typer medicin. Følelsen af at være mundtør kaldes af tandlæger for xerostomi. Som oftest opstår følelsen af mundtørhed, når spytproduktionen er nedsat med ca. 50 %. I nogle tilfælde kan xerostomi, altså følelsen af at være tør i munden, dog ikke relateres til nedsat spytmængde men eksempelvis være et resultat af øget fordampning af spyt fra mundhulen, hvis man trækker vejret gennem munden, fx om natten.

Hvad kan være årsag til tørhed i munden?

Forbrug af medicin, da mange typer af medicin har mundtørhed som bivirkning (fx medicin mod depression og forhøjet blodtryk). Man skal være opmærksom på, at jo flere typer af medicin man tager (polyfarmaci), jo større er sandsynligheden for, at et eller flere af præparaterne har mundtørhed som bivirkning.

Udover medicin medfører visse sygdomme mundtørhed. Dette kan være autoimmune sygdomme som leddegigt og Sjøgrens syndrom men også sygdomme som psykisk depression, sukkersyge, hyper- og hypothyroidisme, HIV/AIDS og cystisk fibrose kan være årsag til mundtørhed. Spiseforstyrrelser som anorexi og bulimi, dehydrering og menopause er andre mulige årsager til hyposalivation eller ændringer i spyttets sammensætning og dermed mundtørhed.

Kemoterapi og strålebehandling af hoved-hals-området nedsætter også spytproduktionen, da spytkirtlerne skades. Ved lavere stråledoser kan spytkirtlerne i nogle tilfælde blive funktionelle igen og spytproduktionen stige til normale niveauer, mens der ved højere stråledoser som regel sker permanent skade på spytkirtelvævet, hvilket betyder permanent nedsat spytproduktion og mundtørhed til følge.

Hvordan opleves mundtørhed?

Tørhed i munden på grund af nedsat spytsekretion varer som regel ved hele dagen igennem. Om natten kan mundtørheden være årsag til søvnløse nætter eller afbrudt søvn, da der er behov for væskeindtag gentagne gange. Ligeledes kan mundtørheden (uanset årsagen) give anledning til en fornemmelse af ”brændende mund”, besvær med at tygge og sluge tørre fødeemner (fx kiks) samt vanskeliggøre tale og nedsætte smagssansen, da smagsstoffer opløses i spyt. Desuden kan mundtørhed medføre dårlig ånde, gener i forbindelse med proteser, betændelse af tandkød og slimhinder samt øge risikoen for huller i tænderne, da spyttets rensende funktion af mundhulen er nedsat.

Hvordan behandles mundtørhed?

Behandling af mundtørhed sigter på at stimulere spytkirtlerne til en øget spytproduktion, såvidt det er muligt. Derfor anbefales det, at man forsøger at tygge tyggegummi (sukkerfrit), da dette i nogle tilfælde kan stimulere spytkirtelvævet til at øge spytsekretionen. Ligeledes kan man forsøge at sutte på sugetabletter (sukkerfri) eller bolsjer, da dette stimulerer spytsekretionen.

Det kan anbefales at vælge noget med citrussmag, da syrlige smagsstoffer stimulerer spytdannelsen særligt meget. Skyldes tørheden i munden medicinske præparater, kan man konsultere sin læge, som måske kan anbefale alternative præparater. Det er desuden vigtigt at opretholde en god mundhygiejne og bruge fluortandpasta for at forhindre huller i tænderne. Hvis man er i tvivl, om man har nedsat spytsekretion, kan tandlægen nemt og smertefrit foretage en spytmålingstest.

Seneste indlæg

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Hvilken klink du vil ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.