Tørhed i munden - Mundtørhed

Hvad er mundtørhed?

Mundtørhed skyldes nedsat funktion af spytkirtlerne, hvilket medfører en nedsat spytsekretion (hyposalivation) eller en ændring i spyttets sammensætning. Dette ses typisk i forbindelse med visse sygdomme eller indtag af visse typer medicin. Følelsen af at være mundtør kaldes af tandlæger for xerostomi. Som oftest opstår følelsen af mundtørhed når spytproduktionen er nedsat med ca. 50 %. I nogle tilfælde kan xerostomi, altså følelsen af at være tør i munden, dog ikke relateres til nedsat spytmængde, men eksempelvis være et resultat af øget fordampning af spyt fra mundhulen, hvis man trækker vejret gennem munden, fx om natten.

Hvad kan være årsag til tørhed i munden?

Forbrug af medicin, da mange typer af medicin har mundtørhed som bivirkning (fx medicin mod depression og forhøjet blodtryk). Man skal være opmærksom på, at jo flere typer af medicin man tager (polyfarmaci), jo større er sandsynligheden for, at et eller flere af præparaterne har mundtørhed som bivirkning.

Udover medicin medfører visse sygdomme mundtørhed. Dette kan være autoimmune sygdomme som leddegigt og Sjøgrens syndrom men også sygdomme som psykisk depression, sukkersyge, hyper- og hypothyroidisme, HIV/AIDS og cystisk fibrose kan være årsag til mundtørhed. Spiseforstyrrelser som anorexi og bulimi, dehydrering og menopause er andre mulige årsager til hyposalivation eller ændringer i spyttets sammensætning og dermed mundtørhed.

Kemoterapi og strålebehandling af hoved-hals-området nedsætter også spytproduktionen, da spytkirtlerne skades. Ved lavere stråledoser kan spytkirtlerne i nogle tilfælde blive funktionelle igen og spytproduktionen stige til normale niveauer, mens der ved højere stråledoser som regel sker permanent skade på spytkirtelvævet, hvilket betyder permanent nedsat spytproduktion og mundtørhed til følge.

Hvordan opleves mundtørhed?

Tørhed i munden på grund af nedsat spytsekretion varer som regel ved hele dagen igennem. Om natten kan mundtørheden være årsag til søvnløse nætter eller afbrudt søvn, da der er behov for væskeindtag gentagne gange. Ligeledes kan mundtørheden (uanset årsagen) give anledning til en fornemmelse af ”brændende mund”, besvær med at tygge og sluge tørre fødeemner (fx kiks) samt vanskeliggøre tale og nedsætte smagssansen, da smagsstoffer opløses i spyt. Desuden kan mundtørhed medføre dårlig ånde, gener i forbindelse med proteser, betændelse af tandkød og slimhinder samt øge risikoen for huller i tænderne, da spyttets rensende funktion af mundhulen er nedsat.

Hvordan behandles mundtørhed?

Behandling af mundtørhed sigter på at stimulere spytkirtlerne til en øget spytproduktion, såvidt det er muligt. Derfor anbefales det, at man forsøger at tygge tyggegummi (sukkerfrit), da dette i nogle tilfælde kan stimulere spytkirtelvævet til at øge spytsekretionen. Ligeledes kan man forsøge at sutte på sugetabletter (sukkerfri) eller bolsjer, da dette stimulerer spytsekretionen. Det kan anbefales at vælge noget med citrussmag da syrlige smagsstoffer stimulerer spytdannelsen særligt meget. Skyldes tørheden i munden medicinske præparater kan man konsultere sin læge, som måske kan anbefale alternative præparater. Det er desuden vigtigt at opretholde en god mundhygiejne og bruge fluortandpasta for at forhindre huller i tænderne. Hvis man er i tvivl om man har nedsat spytsekretion, kan tandlægen nemt og smertefrit foretage en spytmålingstest.

2 thoughts on “Mundtørhed

 1. Hej. Jeg døjer også med tørhed i mund, svælg oppe bag drøbelen i perioder. Det er rigtigt ubehageligt, specielt om natten og når man går, da der så kommer mere luft igennem og det tørrer yderligere. Jeg tror det nogle gange kommer af varme og støv. Nogle gange efter indånding af kemi. dampe o.lign. Lige nu i forbindelse med en forkøelse.
  Det der hjælper mig lidt er Xerodent med appelsinsmag, mod tør mund fra apoteket.
  Lige inden jeg skal sove tager jeg en og så masserer/stryger jeg med spredte fingre, oppefra og ned på begge side af ørene og ned over halsen, et råd jeg fik, og det hjælper mig. Hvis det er slemt og jeg er i den situation at jeg ikke har hverken vand eller pastiller, tænker jeg rigtigt inderligt på at jeg suger i en sur citron, det kan faktisk skabe lidt fugtighed i munden, sjovt nok. Er der andre der har nyttige erfaringer?

 2. Hej Gurli

  Tak for dit indlæg. Som vi selv skriver i vores blog om mundtørhed, er tilstanden yderst generende og belastende for dem der lider af mundtørhed.
  Sukkerfrie syrlige bolcher og sukkerfri tyggegummi kan være en hjælp for nogle. Derudover anbefales små hyppige slurke postevand.
  Mekanismen omkring tankens kraft med hensyn til at mundvandet løber alene ved tanken om noget surt, svarer til at mundvandet løber ved tanken om mad, når man er sulten.
  Det er helt super, hvis du kan supplere ovenstående mekanismer med den her omtalte.
  Med venlig hilsen
  Zohair Azzouzi
  Tandlæge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *