Lider du af mundtørhed?

Mundtørhed er følelsen af, ikke at have tilstrækkeligt med spyt i munden. Diagnosen hedder på fagsprog xerostomi. Mundtørhed er subjektivt, og bør ikke forveksles med nedsat spytproduktion, som er en målbar nedsat spytmængde. Mundtørhed er dog ofte relateret til en målbar reduktion i spytmængden.

Mundtørhed er et meget almindeligt problem og man anslår at ca. 20% af befolkningen1 lider af problemet. Det er typisk den ældre del af befolkningen der rammes. Mundtørhed i sig selv, er dog ikke relateret til alder, men snarer til andre sygdomme som er mere udbredte blandt den ældre del af befolkningen.

Symptomerne på mundtørhed er en generel følelse af, at mangle spyt og føle sig udtørret i munden. Følelsen af mundtørhed forstærkes ofte ved længerevarende tale. Mange oplever at de er nødt til at have en vandflaske på sig dagen igennem, da de føler sig tørstige. Manglende spyt er ligeledes et stort problem når man skal spise. Spyt er med til at samle og blødgøre maden samt lette synkning, derfor kan man nogle gange opleve, at det tager længere tid af spise. Sår og rifter på slimhinderne i munden, kan også være en konsekvens af vedvarende mundtørhed.

 

Spyttets funktioner

Spyt har mange vigtige funktioner, hvoraf kun nogle er beskrevet her. Vores spytkirtler udskiller under normale forhold mellem 0,5-1,5 l. spyt. Spyt fungerer som smørelse og beskyttelse af vores mundslimhinder og tandkød. Spyttet udskilles i særlig rigelige mængder når vi spiser, og har til funktion at blødgøre og samle maden, så vi er i stand til at synke den. Der findes ligeledes en lang række enzymer i spyttet, som er en del af vores fordøjelsessystem og som også har betydning for smagsoplevelsen.

Spyttet er desuden en af de mest effektive barrierer vi har mod huller i tænderne. Ud over at danne en beskyttende ”hinde” uden på tænderne, indeholder spyttet et system, der kan neutraliserer syre og på den måde forhindre nedbrydning af tandemaljen.

 

Hvorfor er man mundtør?

Graden af mundtørhed kan være meget varierende. Hos nogle er mundtørheden begrænset til perioder i løbet af dagen og hos andre er det konsekvent på alle tidspunkter af døgnet. Det er overvejende den ældre del af befolkningen som lider af mundtørhed. Der er lidt uenighed om forklaringen herpå, men man mener det hænger sammen med aldersbetingede sygdomme og et øget medicinforbrug blandt denne aldersgruppe. Mundtørhed kan nemlig være bivirkning til en række lægemidler, særligt antidepressiv medicin, astmamedicin og kombination af flere lægemidler.

Mundtørhed kan ligeledes være symptom på en tilstand eller sygdom, såsom diabetes, gigtsygdomme og Sjögrens sygdom.

 

Hvad kan man gøre hvis man er mundtør?

Det er vigtigt, at få gjort sin tandlæge opmærksom på problemet. Det kan være nødvendigt, at komme til regelmæssig undersøgelse hyppigere end normalt, da man har en øget risiko for huller i tænderne, når man er mundtør. Der findes en række forskellige midler mod mundtørhed; sugetabletter, mund-gel og mund-spray. Det er vigtigt at være opmærksom på, at en del af disse indeholder sukker og syre. Midler, der sælges på apoteket, er dog stort set altid sukkerfrie.

Hvis mundtørheden er relateret til et medicinforbrug med mange forskellige lægemidler, kan man med fordel søge råd og vejledning hos sin læge. I visse tilfælde kan man nedsætte følelsen af mundtørhed ved at skiftet til en tandpasta uden skummemiddel f.eks. Zendium.

 

Spørg din tandlæge hvis du er i tvivl om noget..

Har du spørgsmål vedr. mundtørhed, er du som altid velkommen til at kontakte os.

Du kan ringe til os på tlf. 33 22 33 30 eller sende os en mail til kontakt@tep6.dk

 

Kilder:

  1. www.tandlaegeforeningen.dk/patienter/sammenhaeng_taender_andre_sygdomme/mundtoerhed.aspx

  2. Pottegård A, Stage TB. Praktisk Farmakologi. FADL’S Forlag. 2014:1: s. 52, 180.

 

Mundtørhed, Tør mund