En tand består overordnet af en krone og en rod. Kronen er det man kan se af tanden, når man kigger ind i munden. Tandroden er den del, der forankrer tanden i kæbeknoglen. Hvis tandens krone knækker eller nedbrydes enten af karies eller slid i en sådan grad, at en plastfyldning ikke er tilstrækkelig, kan man erstatte det tabte tandvæv med krone-behandling.

Hvad er krone-behandling?

Når man taler om tandkroner i forbindelse med tandbehandling, betyder det, at man genopretter en tands funktion og udseende med en kunstig krone. Den nye krone limes fast til tanden og kan derfor ikke tages af. Kroner fremstilles i forskellige materialer med forskellige egenskaber typisk i porcelæn, guld eller plast.

Hvorfor sætter man kroner på tænderne?

Tandkronen er den del vi tygger med og har således en vigtig funktion. Samtidig  spiller tændernes udseende en stor rolle for mange menneskers generelle velvære. Derfor er der både funktionelle og æstetiske grunde til at få genoprettet en ødelagt tands funktion og udseende ved at sætte en krone på.

 

Endelig kan kronebehandling være af forebyggende karakter. Tænder, der har stor risiko for at knække, kan man til tider med fordel behandle med en krone, før skaden sker. Dette gælder i særdeleshed rodbehandlede tænder, der er mere skrøbelige og nemmere knækker men også tænder med meget omfattende sølvfyldninger. I disse tilfælde søger man at styrke tanden med krone-behandling.

Hvordan foregår kronebehandling?

Tanden beslibes til en kegleform og der tages et aftryk, som sendes til tandteknikeren. Ud fra aftrykket laves en krone, der indvendig passer fuldstændig til den beslibede tand.

 

Kronen passer nu som en kappe over den beslibede tand, og tandlægen limer den fast til tand-keglestubben.

For at kronen skal sidde helt fast og klare de belastninger, den udsættes for, er det afgørende, at der er tilstrækkelig tand at hænge fast i.

 

I tilfælde hvor tanden er meget nedbrudt, kan det være nødvendigt først at ’bygge ovenpå’ den resterende tandsubstans. Dermed øges det areal, som kronen skal limes fast på, hvilket betyder, at kronen sidder bedre fast. Man kalder dette tillæg til kronebehandlingen for en opbygning.

Æstetiske kroner

En krone lavet i porcelæn ligner de naturlige tandkroner. Man kan derfor opnå fortræffelige æstetiske resultater med porcelænskroner, som både i farve og form passer ind i det resterende tandsæt.

Hvad koster en krone?

Prisen på en krone afhænger af materiale og materialevalg afhænger bl.a. af hvor i tandrækken, kronen skal sidde. Er det en fortand, der skal have en krone, vil man som hovedregel vælge en høj-æstetisk krone – en såkaldt fuldkeramisk porcelænskrone.  Bagerst i tandrækken, hvor tænderne belastes mere men til gengæld ses mindre, kan andre typer af kroner som metalkeramiske- og guldkroner være et fornuftigt valg.
Se også listen med aktuelle tandlægepriser.

Mundhygiejne og kroner

For at tanden og dermed den nye krone kan holde i lang tid, må man sørge for at holde tanden ren. Det er stadig vigtigt at undgå, at bakterier sætter sig langs tandkødsranden og forårsager betændelse, der i værste fald kan udvikle sig til parodontose og gøre tanden løs. Det er også vigtigt, at der ikke kommer hul i tanden langs med kronekanten – altså i overgangen mellem kronen og den naturlige tand.

 

Man kan ikke få hul i den kunstige krone, men et kariesangreb langs en kronekant kan sprede sig til den naturlige tand, der ligger under kronen. Her har man ikke nogen chance for at komme til med tandbørsten og bakterierne kan derfor forårsage stor skade på kort tid.  Læs mere her om god mundhygiejne og tandbørste-teknikker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *