Ingen risiko for gravide når de skal til tandlægen

Der har i mange år været en tendens til at kvinder undlader at gå til tandlæge under deres graviditet. Dette skyldes formentlig utryghed om hvorvidt tandbehandling og f.eks. lokalbedøvelse kan skade fostret.

Er du gravid er det altid vigtigt, at du fortæller din tandlæge om din graviditet. Det er vigtigt at du har en god dialog med din tandlæge, så han/hun kan vejlede dig omkring dine tænder, igennem din graviditet. Ofte kan der også være behov for ekstra tandlægebesøg under graviditeter.

Men hvorfor er det så vigtigt, bare fordi man er gravid?

Når kvinder bliver gravide sker der mange forandringer i kroppen. Hormonbalancen ændre sig, og dette kan også ses og mærkes i mundhulen.

Under graviditeten kan tandkødet f.eks. reagere meget kraftigt, når hormonbalancen ændre sig og bløder derfor meget nemt, hvilket kan udvikle sig til tandkødsbetændelse.

Desuden er det vigtigt at du er klar over, at hvis du lider af morgenkvalme og har opkastninger, er det vigtigt, at du kun børster tænderne let om morgenen og mere grundigt om aftenen – på den måde skåner du emaljen bedst muligt.

På vores hjemmeside kan du læse meget mere om graviditet og tandbehandling og se flere eksempler på tandproblemer, som opstår på baggrund af graviditet.

Du kan også læse mere på Tandlægeforeningens hjemmeside her.

Det er vigtigt at du er opmærksom på – og opretholder dine sunde tandvaner under din graviditet, da forandringerne i din krop som sagt kan skade dine tænder og tandkød i højere grad, end hvis du ikke var gravid.

Husk at du altid er velkommen til at ringe eller skrive til os, hvis du har spørgsmål du gerne vil have svar på, eller er bekymret over at skulle til tandlægen under din graviditet.

Er der grund til at være bekymret? Nej! Ikke længere..

I dag er graviditet en hel videnskab i sig selv. Det er derfor forståeligt, at det kan være svært, at finde hoved og hale i alle de regler, der efterhånden er forbundet med en graviditet i dag.

Mange kvinder har hørt, at tandbehandlinger med lokalbedøvende midler er forbundet med risiko for fosterskader og at disse behandlinger har været undgået på danske tandklinikker i mange år.

Ny forskning fra Den Amerikanske Tandlægeforening (The American Dental Association) viser nu, at der ikke er nogen risiko forbundet med tandbehandlinger med lokalbedøvende midler der indeholder Adrenalin for gravide længere..

I undersøgelsen har man fulgt 210 kvinder, som alle fik lavet tandbehandling med lokalbedøvelse. Man fandt ingen afvigelser mht. abortrate, fødselstidspunkt og fødselsvægt sammenlignet med en kontrolgruppe på 794 kvinder.

Forskerene har derfor kunne afkræfte mistanken om, at brugen af lokalbedøvelse, i forbindelse med tandbehandling, kan have negative effekter under graviditeten.

Der har i mange år været udbredt enighed om, at gravide kvinder kun bør gives lokalbedøvelse uden indhold af Adrenalin. Adrenalin er et naturligt forekommende hormon, der frigives i f.eks. stressede situationer. Desuden er Adrenalin en vasokonstriktor, dvs. karsammentrækkende, og tilsættes for at give lokalbedøvelsen en længere virkning. Der findes Adrenalin i langt hovedparten af lokalbedøvende midler, anvendt på danske klinikker.

Studiet fra Den Amerikanske Tandlægeforening konkluderer, at man ikke har kunnet forbinde brugen af lokalbedøvelse af Lidocaine-Adrenalin-typen med øget risiko for anormaliteter under og efter graviditeten. På baggrund heraf kan det konkluderes, at man ikke bør være bekymret for at få lavet tandbehandlinger med lokalbedøvelse under graviditeten. Det er imidlertid vigtigt at opretholde en god mundhygiejne og at der bliver taget hånd om behandlingskrævende tilstande i munden under graviditeten.

Vi anbefaler derfor at du tager en snak med din tandlæge eller med os fra Tandlægerne Enghave Plads 6, så snart du er blevet bekendt med din graviditet.

Har du spørgsmål eller føler dig nervøs over at skulle til tandlæge under din graviditet kan du altid ringe til os på tlf. 33 22 33 30 eller sende os en mail på kontakt@tep6.dk

Kilder:

Hagai A, Diav-Citrin O, Shechtman S et al. Pregnancy outcome after in utero exposure to local anesthetics as part of dental treatment: a prospective comparative cohort study. J Am Dent Assoc 2015;146:572-80.

Gravid, Graviditet, ingen risiko, lokalbedøvelse, Tandbehandling, Tandlæge