Hvordan børster jeg tænder på mit barn?

Tips til tandbørstningen.

Børn og tandbørstning
Vidste du, at selv små børn skal bruge tandtråd hver dag?
Uanset hvor godt tænderne bliver børstet, kan børsten kun nå 3 af tændernes flader, nemlig for- og bagsiderne samt tyggefladen. Men de to sider mellem hver tand skal også holdes rene, og det klarer tandtråden. Brugen af tandtråd bør påbegyndes når barnet har fået alle sine mælketænder.

Når barnet lyner munden sammen

Begynd med tandbørstning når den første tand kommer frem. Du skal hjælpe med tandbørstning til dit barn er ca. 10 år.
Mange forældre oplever, at netop tandbørstningen kan give nogle rigtige magtkampe, hvor barnet nægter at åbne munden. Dette er helt normalt, da det lille barn er midt i en selvstændighedsfase, og som forælder kan det føles som at manøvrere rundt mellem konflikter dagen lang.

I de fleste situationer kan der måske slækkes lidt på principperne i denne periode, hvis bølgerne går højt. Men tænderne SKAL børstes, så her gælder det om at stå fast.

Her er et par tricks hvis du har en lille tandbørstnings-modstander derhjemme:

  • Lok alt hvad du kan: Lov at der sker noget dejligt, når tænderne er børstet. Det kan være at få læst en lille historie, eller at barnet må lege med et eller andet særlig spændende, som udnævnes til tandbørstningsbelønning.
  • Afledning. Prøv at aflede barnets modstand: Kild (blidt og kærligt), syng, skær sjove, fjollede ansigter, lad barnet børste tænder på dig samtidig med at du børster barnets tænder.

Alt hvad der kan vende stemningen til grin og ballade er godt.

Går det stadig ikke, må man med det alvorlige ansigt skruet på sige: Tænderne skal børstes. Slut. Tag barnet på skødet, og hold fast, men blidt om barnet, skil eventuelt læberne og børst så godt det nu kan lade sig gøre. Det kan godt tage noget tid, inden barnet igen vil samarbejde, men hvis du kærligt og bestemt viser, at du bestemmer, så skal det nok komme. Skæld ikke ud og gå ikke ind i konflikten. Barnet gør ikke noget forkert – det er bare et led i udviklingen.

– Børst med en lille tandbørste
– Brug en mild fluortandpasta i en mængde der svarer til størrelsen af dit barns lillefingernegl
– Husk at børste alle tænder
– Det er bedst at børste tænderne om morgenen og inden sengetid

Slik og søde sager

Selvfølgelig skal børn have lov at nyde slik engang imellem. Men allerede tidligt kan det være en god idé at indføre gode slik og sodavands-vaner. Både af hensyn til barnets tænder og sundhed, men også fordi det senere vil være nemmere at modstå eventuelt “pres” fra en lille lækkersulten pusling, hvis der er klare regler. Det kan fx være at slik kun er noget man får om lørdagen og til fester og fødselsdage. Den daglige lækkersult kan sagtens stilles med frisk frugt, lidt nødder og andre lækre, sunde alternativer.

Børn, Børste tænder, Brug tandtråd, Tandbørste