Kan man få hvidere tænder af tandpasta?

Tandpasta, der er markedsført som blegende eller ’whitening’ indeholder enten blegemidlet brintoverilte (H2O2 – hydrogenperoxid) eller et slibemiddel – eller begge.

 

Inden for EU må håndkøbspræparater ikke indeholde mere end 0,1% brintoverilte og denne koncentration er for lille til at blege tænderne (læs mere om blegning og håndkøbsblegemidler). Man kan derfor ikke sige, at ’whitening’ tandpasta er blegende. Slibemidlet i tandpastaen fungerer stort set som sandpapir og polerer på tandens overflade. Slibemidlet fjerner ganske rigtigt effektivt belægninger, der tildels også kan være misfarvende, men sidder misfarvningerne dybere i emaljen vil slibemidlet dog ikke kunne give hvidere tænder.

 

Tandpasta, der påtrykt gør tænderne hvidere, har med andre ord ingen effekt på misfarvninger indlejret i tanden – tværtimod er det uhensigtsmæssigt dagligt at slibe på emaljen ved at bruge tandpasta med meget slibemiddel.

 

Er man ked af farven på sine tænder, er det en god ide at spørge tandlægen om, hvilke muligheder man har indenfor tandblegning. Tandlægen vil for det første kunne foreslå den rigtige behandling og samtidig informere om fordele, ulemper og eventuelle bivirkninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *