Hvide pletter på tænderne

Har du hvide pletter på tænderne, kan der være flere forskellige årsager til, at de opstået. Vi har nemlig alle forskellige forudsætninger for sundheden og udseendet af vores tænder. Derfor er der også forskel på, hvor hurtigt vi får huller i tænderne, får gule tænder og om vi får hvide pletter på tænderne. 

Vil du høre mere om dine muligheder for at få fjernet hvide pletter, er du velkommen til at give os et kald på tlf. 33 22 33 30 eller udfylde vores kontaktformular. Så vender vi tilbage så hurtigt vi kan.

Hvorfor får man hvide pletter på tænderne? 

Traume på mælketænderne

En af de hyppigste årsager til, at der opstår hvide pletter på tænderne, er traume på mælketænderne. Børn kommer ofte til skade med munden uden det behøver være noget alvorligt. Nogle gange er slaget dog så hårdt, at de blivende tænder kan tage skade. Som oftest er dette tilfældet, hvis tænderne er blevet presset op i kæben, hvor de blivende 12-års tænder ligger og venter på at bryde frem. 

Dental fluorose 

Dental fluorose, også kendt som “fluorforgiftning”, kommer, hvis der som barn er blevet brugt for meget tandpasta med fluor. Det betyder ikke, at du som voksen skal stoppe med bruge tandpasta med fluor. For voksen tænder, er fluor essentielt for at undgå huller i tænderne. Har du børn, er det i stedet vigtigt at være opmærksom på mængden af tandpasta, der bliver benyttet. Tandpasta bør desuden opbevares utilgængeligt for børn. 

Dårlig mundhygiejne 

Har du haft dårlig mundhygiejne som barn kan dette også være årsagen til hvide pletter på dine fortænder – også kaldet ‘kridt caries’. Børn og unge der har båret bøjle, har som oftest haft svært ved at rengøre rundt omkring de små låse, der bliver limet til tænderne. Af den grund er der opstået syreskader, som har resulteret i misfarvninger.

Kan hvide pletter på tænderne fjernes? 

Tandblegning 

Med tandblegning er det muligt at udligne hvide pletter. Er årsagen dog dårlig mundhygiejne, anbefaler vi ikke denne løsning, da det på den lange bane ikke vil have nogen effekt. Derudover er det meget vigtigt, at du ikke begiver dig ud i hjemmeblegning, da det kan have store konsekvenser for dine tænders fremtidige sundhed. Det bedste du kan gøre, er at kontakte din tandlæge og høre de konkrete muligheder for dig.

Facader

Den anden måde at fjerne hvide pletter på tænderne er facader. Facaderne limes fast på fortænderne og vil være specialfremstillet til at ligne dine egne tænder i en pænere version. Formen på dine tænder vil derfor forblive den samme, men med en jævn ensfarvet overflade. En behandling med facader er dog omkostningsfuldt, hvilket bør være en overvejelse i forhold til at graden misfarvning.

Har du nogen spørgsmål? Ring til os i dag

Vil du vide mere om, hvordan vi kan fjerne misfarvninger på tænderne, er du mere end velkommen til at give os et kald på tlf. 33 22 33 30 eller sende en besked i vores kontaktformular. Så vender vi tilbage så hurtigt vi kan.

Hvide pletter på tænderne

Hvide pletter og misfarvninger kan opstå på alle tænderne. Mange oplever dog at de får det på fortænderne, da disse som oftest er mere udsat.

Hvide pletter på tænderne

FAQ – hvide pletter på tænderne

Hvorfor har nogle hvide pletter på tænderne?

Hvide pletter på tænderne kan skyldes flere faktorer, herunder fluorose, emaljehypoplasi, og tidligere ortodontisk behandling. Fluorose opstår, når man indtager for meget fluorid, mens emaljehypoplasi skyldes forstyrrelser i emaljeudviklingen. Hvide pletter efter bøjler kan skyldes opløst mineraler fra emaljen og dårlig mundhygiejne under behandlingen.

Skyldes hvide pletter på tænderne en syreskade?

Hvide pletter på tænderne kan også være et tegn på syreskade, kaldet dental erosion. Dette sker, når syre fra mad, drikke eller mavesyre svækker emaljen og udsætter det underliggende dentin. Syreskader kan skyldes indtagelse af sure drikkevarer, syreholdige fødevarer eller gastroøsofageal reflukssygdom (GERD).

Kan man fjerne hvide pletter på tænderne?

Ja, man kan fjerne eller reducere hvide pletter på tænderne. Behandlingsmetoder afhænger af årsagen til pletterne. Nogle muligheder inkluderer remineraliserende tandpasta, mikroabrasion, tandblegning eller tandfarvede fyldninger. Det er vigtigt at konsultere en tandlæge for at vælge den mest passende behandling for den enkelte situation.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl, om du har brug for en krone? Bestil en tid online lige hereller ring til os på 33 22 33 30.

Vores telefoner er åbne fra mandag til torsdag fra kl. 7.00-18.00, fredag fra 7:00-16:00 og lørdag fra 7:30 til 16:00.