graviditet tandlæge

Graviditet er en tilstand, som ofte sætter en masse tanker og forandringer i gang hos kvinden. Graviditeten er ofte forbundet med megen glæde, men også overvejelser og bekymringer.

Det er derfor vigtigt at man ikke mister fokus på sin tandsundhed i denne periode.

Under en graviditet ændre hormonbalancen sig, hvilket også har sine reaktioner i munden. Immunforsvaret reagerer anderledes på provokationer fra bakterier og virus. Dette betyder at der er en øget tendens til tandkødsbetændelse, hvilket ofte kan fortsætte til man stopper amningen. Det er derfor vigtigt at forsætte med grundig tandbørstning samt at supplere med tandtråd og/eller de små mellemrumsbørster.

Hvis man har parodontose, kan man yderligere risikere en forværring som er udløst af hormonsvingningerne. Derfor kan man overveje et ekstra besøg på tandklinikken under graviditeten.

Nogle gravide oplever øget trang til f.eks sukker- og syreholdige madvarer som begge påvirker tænderne. Ydermere er graviditet ofte forbundet med opkast, hvilket også påvirker tændernes emalje. Efter indtag af sukker og syre, eller ved opkast, er det vigtigt at skylle munden grundigt i vand og vente med tandbørstningen til minimum en time efter sukker-syre påvirkningen.

Husk altid tandplejerens motto: Forebyggelse frem for alt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *