Børn og tandbørstningTænderne skal holdes grundigt rene – hele livet!  Derfor er det en rigtig god ide at give dit barn gode tandplejevaner fra start. Med en korrekt hjemmetandpleje kan barnet blive opdraget med god prioritering af tandsundheden.

Forældre bør allerede starte med tandbørstningen på deres barn, når barnets allerførste tand begynder at bryde frem. Dette sker som regel når barnet er omkring 4-6 mdr. Dette kan dog godt afvige, så husk at kontrollere tandfrembruddet hos dit barn.

Barnets motorik er først udviklet til at varetage egen tandbørstning, når det er omkring 10-12 år. Derfor bør forældrene fortsætte tandbørstningen på barnet indtil da. Der kan med fordel eksperimenteres med at barnet f.eks starter med at børste, og at forældrene så “børster efter”. Det er vigtigt at barnet løbende selv prøver at børste, og dermed indlærer motorikken til den korrekte bevægelse. Med alderen kan man aftale at barnet f.eks børster om morgenen og forældrene sørger for det om aftenen.

Det er vigtigt at bruge tandpasta med fluor. Dette forebygger huller i tænderne. Børn kan med fordel bruge almindelig tandpasta. Dermed får de mest udbytte af det lidt højere fluorindhold. Børnetandpasta er ofte meget sødt, hvilket kan være svært at vænne barnet af med.

Ydermere er en blød tandbørste med et lille tandbørstehoved altid at foretrække. Den bløde børste reducerer risikoen for tandbørsteskader og det lille hoved gør det nemmere at komme godt rundt på alle flader.

Nedenstående vejledning kan hjælpe til den praktiske udførelse:

Sådan børster du barnets tænder

Det er vigtig at være systematisk i sin tandbørstning, så man ikke kommer til at springe nogle tænder over. Børst i små cirkler (gnubbebevægelser), jo mindre jo bedre, og koncentrer dig om en tand ad gangen. Børst 6-10 cirkler og gå så videre til næste tand. Husk at børste, så tandkødet også kommer med.

Start med at børste tyggefladerne i over- og undermund, så fluoren fra tandpastaen bliver fordelt i hele munden. Her skal der ikke laves gnubbebevægelser men skures.

Tandbørstning på barn

Når du børster ydersiden af tænderne, kan du bruge fingeren til at holde ud i kinden og bede barnet om at lukke munden lidt sammen, da det ellers kan være svært at få tandbørsten langt nok tilbage.

Tandbørstning på barn

Når indersiden skal børstes, skal barnet gabe højt op for bedre at kunne komme til.

Tandbørstning på barn

Er det stadig svært at få børstet ordentligt rent, kan man i undermunden rejse tandbørsten op som vist på billedet.

Tandbørstning på barn Tandbørstning på barn

Tænder i frembrud, som endnu ikke er på højde med de andre tænder, kan børstes ved at dreje tandbørsten og børste på tværs af tandrækken.

Tandbørstning på barn Tandbørstning på barn

Ved fortænderne i overmunden løftes læben op, så man bedre kan se. På samme vis i undermunden.

Tandbørstning på barn

Bagsiden af tænderne børstes som vist.

Tandbørstning på barn Tandbørstning på barn

Det er ikke alle steder, at tandbørsten kan komme til. Derfor er det nødvendigt at bruge tandtråd. Tandtråden føres med forsigtig savebevægelse op gennem tændernes kontaktflade og ned på hver side af tandkødet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *