Børn og sutter

De fleste børn i Danmark bruger sut. Som småbørnsforælder ved man, at sutten være en meget stor hjælp, når man har et uroligt barn, eller et barn, der har svært ved at sove.

Når det er sagt, så skal man være opmærksom på, at brug af sut kan give tandstillingsfejl.

Sut kan give både overbid og ”suttebid”, hvilket betyder, at fortænderne ikke kan bide sammen.

Derudover kan kæberne blive deforme, der kan opstå talefejl grundet for meget luft mellem tænderne, og der kan komme tungeuvaner, som er svære at slippe af med igen.
En tungeuvane kan fastholde en tandstillingsfejl.

Hvor meget en sut skader afhænger både af:

  • Hvor mange timer sutten dagligt er i munden
  • Hvor kraftigt der suttes på den
  • Hvor mange år barnet bruger sut.

Som forælder kan man mindske risiko for skader, ved at mindske brug af sut om dagen, så meget som muligt. Om natten kan sutten tages ud, når barnet er faldet i søvn, og man kan derved vænne barnet til, ikke at sove hele natten med sut. Det kan også have den fordel, at barnet ikke vågner, hver gang sutten tabes.

Den gode nyhed er, at hvis barnet helt slipper sutten inden allersenest 3 år, vil de fleste tandstillingsfejl spontant rette sig. I modsat fald kan brug af sut være årsag til, at der senere bliver behov for tandregulering.

Sutten eller tommelfingeren?

Nogle børn bruger tommelfingeren i stedet for sutten. Det giver nemlig den samme tryghed for barnet. En sut vil dog i sidste ende være lettere at slippe af med. Det er vigtigt at pointere, at børn der ikke bruger sut, automatisk ikke begynder at sutte på tommelfingeren i stedet.

Børn og sutter

Sutter kan være en meget stor hjælp, hvis man har et ulykkeligt barn. Det er dog vigtigt at undersøge, hvilke konsekvenser det kan have, hvis vanen fortsætter i for lang tid. 

Børn og sutter

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl, om du har brug for en krone? Bestil en tid online lige hereller ring til os på 33 22 33 30.

Vores telefoner er åbne fra mandag til torsdag fra kl. 7.00-18.00, fredag fra 7-16, og lørdag fra kl. 9.30-16.00.