Blødende tandkød

Oplever du et blødende tandkød, når du børster tænder eller f.eks bider af et æble, er det ofte et tegn på tandkødsbetændelse – også kaldet gingivitis.

Tandkødsbetændelse kommer af, at bakterier og madrester har siddet uforstyrret langs tandkødsrenden igennem længere tid. Dermed opstår der en betændelsestilstand i tandkødet, da kroppens immunforsvar forsøger at afskærme vævet fra bakterierne.
Det er dog ikke altid, at en tandkødsbetændelse viser sig med blødning. Det kan også vise sig ved f.eks hævelse, rødme, ildelugt og ømhed.

Hvis tandkødsbetændelsen ikke behandles, kan betændelsen sprede sig til de dybereliggende væv og medføre varigt tab af tandens rodhinde og opløsning af knoglen. Tandkødsbetændelse kan med andre ord udvikle sig til paradentose.

Hvordan undgår du blødende tandkød?

Hvis bakterier og madrester fjernes dagligt ved grundig tandbørstning samt ved brug af mellemrumsbørster og/eller tandtråd, kan tandkødet igen blive sundt og holde op med at bløde efter et par uger eller tre. Det er blandt andet derfor, du ofte hører tandlæger minde om, at man skal bruge tandtråd udover at børste tænder.

Dine to vigtigste våben mod paradentose er således:

  • Tandbørstning
    Her kræver det, at du børster tænder grundigt 2 gange dagligt. Brug helst en blød tandbørste, som du vinkler 45 grader mod tandkødet. Herefter masserer du dit tandkød grundigt med tandbørsten. På den måde får du fjernet de ophobede bakterier og urenheder. Også plak – en belægning med bakterier – kan du formå at fjerne ved en grundig og effektiv tandbørstning.
  • Tandtråd
    Brug tandtråd 1-2 gange ugentligt. Ved brug af tandtråd er det vigtigt at vide, at man først oplever fordelene efter et par uger. Man skal derfor ikke blot nøjes med at bruge tandtråd én gang. Bruger man tandtrådet for første gang, vil tandkødet opleves ømt. Det er også helt normalt, at tandkødet bløder. Det skal dog ikke gøre ondt. For at bruge tandtråd korrekt skal du føre tandtråden mellem tænderne, og så skal det blidt komme ned på hver side af tandkødsstopene. På den måde sikrer du, at bakterierne fjernes – både mellem tænderne og under tandkødet.

Hvis en lignende forebyggelse for paradentose ikke bringer resultater med sig, og du stadig oplever et blødende tandkød, bør du få en tid hos din tandplejer for undersøgelse og eventuelt tandrensning.

Hormonelle ændringer kan også give blødende tandkød

Tandkødsbetændelse kan vise sig på unge, ældre og børn. Der er dog nogle grupper, som er mere udsat end andre. Hormonelle forandringer øger risikoen for blødende tandkød. Under en graviditet vil nogle kvinder opleve, at deres tandkød bløder mere end ellers, og at dette ofte fortsætter til, man stopper amningen. Her er det ekstra vigtigt at være påpasselig med at opretholde et sundt tandkød så vidt muligt, så problemet ikke fortsætter efterfølgende eller udvikler sig til paradentose.

Kvinder, der har menstruation, kan også opleve, at de får et ømt tandkød. Derudover kan enkelte medicinpræparater føre til blødende tandkød, fordi de giver mundtørhed. Mundtørhed gør det mere muligt for bakterierne at fastsætte sig tænderne. Dermed er der stor risiko for tandkødsbetændelse.

Ryger du, kan det være en god ide at undersøge, om du har tandkødsbetændelse hos tandlægen. Ved rygning trækker tandkødets blodkar sig sammen. Rygere oplever derfor nærmest aldrig, at deres tandkød bløder. Som ryger kan det dog betyde en stor risiko, fordi en uopdaget tandkødsbetændelse lettere kan udvikle sig til parodontose.

Er der tegn på tandkødsbetændelse?

I følgende tilfælde kan det være en god idé enten at undersøge dit tandkød hos tandlægen eller at få startet med at behandle betændelsen hjemmefra.

  • Du oplever, at du har et ømt tandkød – især ved spisning.
  • Dit tandkød bløder ofte ved tandbørstning.
  • Du bruger meget sjældent tandtråd.
  • Du er gravid.
  • Du er ryger.

Uanset om du har et blødende tandkød eller ej, kan det altså være en god idé at få en undersøgelse. Du er også velkommen til at kontakte os ved spørgsmål eller for at høre mere om dine muligheder hos Tandliv.

FAQ – blødende tandkød

Hvorfor får man et blødende tandkød?

Blødende tandkød opstår typisk på grund af dårlig mundhygiejne, der fører til tandkødsbetændelse eller gingivitis. Ophobning af plak og bakterier langs tandkødslinjen irriterer tandkødet, hvilket får det til at blive rødt, hævet og bløde let. Andre faktorer inkluderer rygning, dårlig ernæring, hormonelle ændringer, sygdomme som diabetes og brug af visse medicin.

Kan man få blødende tandkød af snus?

Ja, man kan få blødende tandkød af snus. Brugen af snus kan forårsage irritation og inflammation i tandkødet, hvilket kan føre til tandkødsblødning. Desuden øger snus risikoen for tandkødssygdomme og andre mundhulesygdomme. Det er vigtigt at opretholde god mundhygiejne og undgå tobaksprodukter for at beskytte tandkødets sundhed.

Hvad kan jeg gøre for at undgå blødende tandkød?

For at undgå blødende tandkød, bør du følge god mundhygiejne: børst tænderne to gange dagligt med en blød tandbørste, rengør mellem tænderne med tandtråd eller interdentalbørster dagligt, besøg tandlægen regelmæssigt, undgå tobaksprodukter, spis en afbalanceret kost, begræns sukkerindtag og håndter stress effektivt. Disse vaner vil hjælpe med at holde dit tandkød sundt og stærkt.

Seneste indlæg

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Hvilken klink du vil ringe til?