Her på siden kan du læse mere om tandoperation og tandudtrækning. Læs om hvornår du skal vælge hvad, hvad behandlingerne indebærer og hvordan forløbet efter behandlingenerne er.
Der kan være forskellige grunde til, at tænder skal fjernes/trækkes ud.
De mest almindelige årsager er følgende:
Kommer du ind som patient, starter vi med at tage et røntgenbillede for at se tandens rødder og den omkransende knogle. Ved mere komplicerede fjernelser kan det være nødvendigt at supplere med en fuldkæberøntgen (OP-røntgen) eller en 3D-scanning, men dem tager vi også på klinikken. Vi informerer dig herefter om, hvad det er mest hensigtsmæssigt at gøre.
Er det en simpel fjernelse, kan den som regel ske med det samme. Men ved mere komplicerede fjernelser skal der afsættes ekstra tid til indgrebet og i nogle tilfælde skal du ind til vores kirurg for at få tanden fjernet. Hos Tandlægerne Enghave Plads 6 udfører vi langt de fleste tandudtrækninger på klinikken, da vi har en kirurg tilknyttet klinikken.
Prisen kan variere alt efter om det er en simpel fjernelse eller en mere kompliceret fjernelse, sågar et kirurgisk indgreb – i daglig tale: tandoperation. Bemærk, at vi giver mulighed for rente- og gebyrfri afdragsordning fra kr.2000. Desuden yder Sygesikringen Danmark tilskud. Vi sørger for, at du er i den rette gruppe, så du kan få det maximale tilskud.
For at give såret så gode helingsforhold som muligt og for at mindske eventuelt ubehag efter indgrebet, bør man følge visse forholdsregler, der alle har samme formål:
Lad så vidt muligt såret og stingene være. Undgå at “pille” i såret eller ved stingene med tunge, fingre eller andet.
Tag den med ro, og undgå at få pulsen nævneværdigt op de første 2 dage efter tandoperation og tandudtrækning.
Et uforstyrret område heler hurtigere. Desuden øges risikoen for infektion, hvis fingre eller andre genstande er i kontakt med såret.
Når pulsen stiger, øges blodtrykket og det øgede tryk på blodkar, kan få blødning fra såret til at starte igen.
Ved tandudtrækning:
Børst tænder morgen og aften, men undgå at børste i det operede område.
Ved tandoperation:
Børst UDEN tandpasta.
Skyl med klorhexidin (følg brugsanvisningen)
Tandbørstning er for hård ved det helende væv. Ved at skylle med klorhexidin, forhindres plakdannelse i området, hvor der ikke kan børstes.
De første 2 dage bør kosten bør være kold og blød som f.eks. yoghurt. Spis først når bedøvelsen er forsvundet.
Efter de første 2 dage kan kosten gradvist ændres til normal konsistens og temperatur, men undgå at tygge i den opererede side.
Varme mad- og drikkevarer kan opløse det størknede blod (koagel). Koaglet spiller mange vigtige roller i helingsprocessen og beskytter tillige den ellers blottede knogle i bunden af krateret.
Undgå rygning.
Rygning får blodkar til at trække sig sammen. Når blodkarrene trækker sig sammen, forhindres celler og stoffer involverede i helingprocessen i at nå frem til området, og helingen foregår derfor langsommere.
Selvom man følger forholdsreglerne, kan man stadig have nogen ubehag efter tandoperation eller tandudtrækning. Det er helt normalt, at man i dagene efter er lidt øm og evt. også lidt hævet. Læs nedenfor, hvordan man bør forholde sig.
Det er helt normalt at have nogen smerte eller ømhed de første 2-3 dage efter en tandoperation. Smerterne kan behandles med Ibuprofen (f.eks. Ipren) og Paracetamol (f.eks. panodil).Tag ikke mere end den maksimale daglige dosis – det giver IKKE bedre smertedækning. Efter de første par dage vil smerterne fortage. Oplever man istedet, at smerterne tiltager eller forbliver meget stærke, kontakt da klinikken.
Hævelse af området er også normalt og kan give besvær med at gabe helt op. Hævelsen kan tage til de første 2- 3 dage og kan derefter holde sig i yderligere nogle dage. Det er ikke et udtryk for infektion, men et normalt vævsrespons på selve indgrebet. På første- og andendagen kan hævelsen mindskes ved et koldt omslag, f.eks. en ispose. Husk, at man bør pakke iskilden ind i et viskestykke eller lign. så direkte kontakt med huden undgåes. Hvis hævelsen bliver ved at tiltage i størrelse efter 4. dagen, hvis man oplever synkebesvær eller får feber, bør man tage kontakt til klinikken eller skadestue uden for klinikkens åbningstid.