Tandudtrækning og tandoperation

Her på siden kan du læse mere om tandoperation og tandudtrækning. Læs om hvornår du skal vælge hvad, hvad behandlingerne indebærer og hvordan forløbet efter behandlingenerne er.

Der kan være forskellige grunde til, at tænder skal fjernes/trækkes ud.

De mest almindelige årsager er følgende:

  • ”Hul” i tanden. Det er ubehandlet caries, som har udviklet sig så meget, at det ikke er muligt at redde tanden.

  • Visdomstænder, der ”ligger” forkert.

  • Tandkødsbetændelse (parodontose) som har nedbrudt knoglen, hvorved tandens støttevæv er forsvundet.

  • Forkert bidfunktion, som har medført overbelastning af tanden, så den er flækket.

Kommer du ind som patient, starter vi med at tage et røntgenbillede for at se tandens rødder og den omkransende knogle. Ved mere komplicerede fjernelser kan det være nødvendigt at supplere med en fuldkæberøntgen (OP-røntgen) eller en 3D-scanning, men dem tager vi også på klinikken. Vi informerer dig herefter om, hvad det er mest hensigtsmæssigt at gøre.

Er det en simpel fjernelse, kan den som regel ske med det samme. Men ved mere komplicerede fjernelser skal der afsættes ekstra tid til indgrebet og i nogle tilfælde skal du ind til vores kirurg for at få tanden fjernet. Hos Tandlægerne Enghave Plads 6 udfører vi langt de fleste tandudtrækninger på klinikken, da vi har en kirurg tilknyttet klinikken.

Simpel fjernelse, eller tandoperation?

Prisen kan variere alt efter om det er en simpel fjernelse eller en mere kompliceret fjernelse, sågar et kirurgisk indgreb – i daglig tale: tandoperation. Bemærk, at vi giver mulighed for rente- og gebyrfri afdragsordning fra kr.2000. Desuden yder Sygesikringen Danmark tilskud. Vi sørger for, at du er i den rette gruppe, så du kan få det maximale tilskud.

Sådan foregår indgrebet

Ved selve indgrebet, uanset om det er tandlægen eller kirurgen som udfører indgrebet, vil der blive lagt bedøvelse og det bliver kontrolleret, at bedøvelsen virker, inden behandlingen startes. Nogle gange kan det være nødvendigt at supplere med mere bedøvelse. Indgrebet bliver først igangsat, når du intet kan mærke.

Alle tandudtrækninger foregår smertefrit. Alle tænder kan bedøves med de rette midler og den rette tid. Det er desuden muligt at få beroligende medicin før tandudtrækningen. Tænderne fjernes meget forsigtigt, så knoglen efterlades mest muligt intakt til evt. tandimplantater. Undertiden kan det være nødvendigt at lukke såret efter indgrebet ved at sy tandkødet sammen (lægge suturer).

Vi er meget opmærksomme på forbrug af antibiotika, både i forhold til at du ikke skal få infektioner, men også i forhold til ikke at udskrive unødvendig antibiotika. Derved forebygger vi resistensudvikling, unødige mavegener og sekundære infektioner.

Efter tandudtrækning vil der være et mellemrum i tandrækken. Tandlægen vil informere om hvilke erstatningsmuligheder der er for den manglende tand. Det kan være en bro, et tandimplantat eller evt. en delprotese. Det er vigtigt at have en plan for, hvad der kan eller skal ske efter en tand er fjernet, ellers kan der opstå problemer 6 – 12 måneder efter fjernelsen.

Det er også det efterfølgende forløb, som afgør hvilken pris du i sidste ende kommer til at betale. Vi giver dig gerne et tilbud med en super skarp pris.

Har du yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os på mail: kontakt@tep6.dk eller på telefon 33 22 33 30.

Efter tandoperation og tandudtrækning

Fjernelse af en tand kan faktisk sidestilles med et mindre kirurgisk indgreb. Blodkar og nerver er blevet revet over og vævet skal have tid og ro til at hele. Efter en tandudtrækning, vil der være et åbent sår – et krater. Krateret er fyldt med størknet blod, der er en forudsætning for, at heling kan igangsættes. I løbet af de første uger, vil tandkødet vokse henover og i de efterfølgende måneder vil krateret udfyldes af knogle.

Heling efter tandoperation og tandudtrækning

For at give såret så gode helingsforhold som muligt og for at mindske eventuelt ubehag efter indgrebet, bør man følge visse forholdsregler, der alle har samme formål:

  • at undgå bivirkninger som efterblødninger og infektioner samt nedsætte smerter
  • at skabe de bedste muligheder for hurtig heling

Mats Philipson arbejder bl.a. med tandoperationer og tandudtrækning

Tandlæge og behandler i bl.a. tandudtrækning Mats Gade Philipson er videreuddannet i London i Royal College of Surgeons og hjælper bl.a. med at tjekke om vores patienter skal have udtrukket eller opereret sine tænder hos Tandlægerne Enghave Plads 6.

Heling efter tandoperation og tandudtrækning

Anbefaling

Lad så vidt muligt såret og stingene være. Undgå at “pille” i såret eller ved stingene med tunge, fingre eller andet.

Tag den med ro, og undgå at få pulsen nævneværdigt op de første 2 dage efter tandoperation og tandudtrækning.

Hvorfor

Et uforstyrret område heler hurtigere. Desuden øges risikoen for infektion, hvis fingre eller andre genstande er i kontakt med såret.

Når pulsen stiger, øges blodtrykket og det øgede tryk på blodkar, kan få blødning fra såret til at starte igen.

Renhold

Anbefaling

Ved tandudtrækning:
Børst tænder morgen og aften, men undgå at børste i det operede område.

Ved tandoperation:
Børst UDEN tandpasta.

Skyl med klorhexidin (følg brugsanvisningen)

Hvorfor

Tandbørstning er for hård ved det helende væv. Ved at skylle med klorhexidin, forhindres plakdannelse i området, hvor der ikke kan børstes.

Kost

Anbefaling

De første 2 dage bør kosten bør være kold og blød som f.eks. yoghurt. Spis først når bedøvelsen er forsvundet.

Efter de første 2 dage kan kosten gradvist ændres til normal konsistens og temperatur, men undgå at tygge i den opererede side.

Hvorfor

Varme mad- og drikkevarer kan opløse det størknede blod (koagel). Koaglet spiller mange vigtige roller i helingsprocessen og beskytter tillige den ellers blottede knogle i bunden af krateret.

Rygning

Anbefaling

Undgå rygning.

Hvorfor

Rygning får blodkar til at trække sig sammen. Når blodkarrene trækker sig sammen, forhindres celler og stoffer involverede i helingprocessen i at nå frem til området, og helingen foregår derfor langsommere.

Selvom man følger forholdsreglerne, kan man stadig have nogen ubehag efter tandoperation eller tandudtrækning. Det er helt normalt, at man i dagene efter er lidt øm og evt. også lidt hævet. Læs nedenfor, hvordan man bør forholde sig.

Smerter og ømhed

Det er helt normalt at have nogen smerte eller ømhed de første 2-3 dage efter en tandoperation. Smerterne kan behandles med Ibuprofen (f.eks. Ipren) og Paracetamol (f.eks. panodil).Tag ikke mere end den maksimale daglige dosis – det giver IKKE bedre smertedækning. Efter de første par dage vil smerterne fortage. Oplever man istedet, at smerterne tiltager eller forbliver meget stærke, kontakt da klinikken.

Hævelse

Hævelse af området er også normalt og kan give besvær med at gabe helt op. Hævelsen kan tage til de første 2- 3 dage og kan derefter holde sig i yderligere nogle dage. Det er ikke et udtryk for infektion, men et normalt vævsrespons på selve indgrebet. På første- og andendagen kan hævelsen mindskes ved et koldt omslag, f.eks. en ispose. Husk, at man bør pakke iskilden ind i et viskestykke eller lign. så direkte kontakt med huden undgåes. Hvis hævelsen bliver ved at tiltage i størrelse efter 4. dagen, hvis man oplever synkebesvær eller får feber, bør man tage kontakt til klinikken eller skadestue uden for klinikkens åbningstid.

Blødning

Efterblødning i form af let siveblødning kan forekomme det første døgn. Skulle det starte med at bløde en smule, tag da de udleverede gazetamponer, fold dem sammen til en kugle og læg ovenpå såret. Bid sammen over gazen, så der kommer let kompres på såret. Vedbliv med at tygge sammen på gazen i 30 min. Gentag om nødvendigt kompresset ved fortsat blødning evt. suppleret med iskoldt omslag udvendigt på kinden. Hvis blødningen ikke standser, eller det bløder kraftigt, tag da kontakt til klinikken eller skadestuen uden for klinikkens åbningstider.

FAQ – tandudtrækning og tandoperation

Hvad er en tandoperation?

En tandoperation er en kirurgisk procedure, der udføres i munden for at behandle forskellige tand- og kæberelaterede problemer. Det kan omfatte fjernelse af visdomstænder, rodspidsresektioner, tandimplantater, tandudtrækninger, knogleopbygning og behandling af tandkødsbetændelse. Tandoperationer udføres af tandlæger, kirurger eller specialister, afhængigt af procedurens kompleksitet.

Hvad skal man være opmærksom på efter en tandoperation?

Efter en tandoperation er det vigtigt at følge tandlægens instruktioner omhyggeligt for at fremme heling og forebygge komplikationer. Vær opmærksom på smerte, blødning, hævelse og infektion. Undgå rygning, alkohol og hård føde, og oprethold god mundhygiejne. Kontakt tandlægen, hvis du oplever usædvanlige symptomer eller vedvarende ubehag.

Hvad ligger ofte til grund for en tandoperation?

Tandoperationer udføres typisk for at løse forskellige tand- og kæberelaterede problemer. Almindelige årsager inkluderer fjernelse af visdomstænder, behandling af avanceret tandkødssygdom, tandimplantater, rodspidsresektioner og komplicerede tandudtrækninger. Disse procedurer kan være nødvendige for at lindre smerter, forhindre infektioner, genoprette funktion og æstetik eller beskytte omkringliggende tænder og væv.

Kontakt os og bestil en tid

Har du spørgsmål, eller vil du blot bestille en tid, kan du sende en besked til os i kontaktformularen, sende en mail til os på kontakt@tep6.dk eller ringe til os på 33 22 33 30.