Du har sikkert prøvet at have caries og fået dem lukket igen med en fyldning (plombe).
En tandfyldning er fremstillet af et blødt materiale der kan formes og lægges direkte i hullet hvorefter det stivner og erstatter det mistede tandvæv.
De materialer vi bruger til fyldninger i dag består hovedsageligt af plast og sølvamalgam.
I dag er det ifølge lovgivningen ulovligt at anvende amalgamfyldninger i de tilfælde, hvor der lige så godt kan anvendes plastfyldninger i stedet. Det betyder, at vi anvender plastfyldninger i langt de fleste tilfælde, når der er huller i tænderne. I svære tilfælde, hvor plastfyldningen ikke er et stærkt nok materiale på langt sigt, anvender vi tandkrone eller porcelænsindlæg/guldindlæg.
På tandklinikken foretrækker vi at bruge fyldninger af plast.
Plast er lidt dyrere en sølvamalgam, men til gengæld er plast tandfarvet, det er stærkt og solidt og det er meget bedre for miljøet.
Sølv-amalgam har de sidste 150 år været det mest brugte materiale til tandfyldninger. Sølvamalgam indeholder kviksølv i mængder der ikke er skadeligt for helbredet, men hvis du er gravid og/eller miljøbevidst bør plast absolut overvejes som et alternativ uden tungmetaller. Læs mere om graviditet og tandlæge lige her.
Efter en tandfyldning anbefales det at vente med at spise, indtil bedøvelsen er aftaget, hvilket normalt tager 1-3 timer. Dette forhindrer utilsigtet bid i kinden, læben eller tungen. Hvis du har fået en amalgamfyldning, bør du vente 24 timer, før du spiser hård mad. Med kompositfyldninger kan du spise, så snart bedøvelsen er væk, men undgå at tygge på den behandlede side.
Tiden det tager at lave en tandfyldning afhænger af flere faktorer, såsom fyldningens kompleksitet, tandens tilstand og den anvendte metode. Generelt kan en simpel tandfyldning tage omkring 30 minutter til 1 time. Hvis tanden er mere beskadiget, har dybere hulrum eller kræver yderligere forberedelse, kan proceduren tage længere tid.
En tandfyldning bruges til at reparere mindre skader på en tand, såsom hulrum eller små brud. Fyldningsmaterialet, såsom amalgam eller komposit, påføres direkte på tanden for at genoprette dens form og funktion. En tandkrone derimod, er en tandformet “hætte” placeret over en beskadiget eller svækket tand, der kræver mere omfattende beskyttelse og styrke. Kroner fremstilles separat og cementeres derefter på plads over den eksisterende tand.
Har du spørgsmål, eller vil du blot bestille en tid, kan du sende en besked til os i kontaktformularen, sende en mail til os på kontakt@tep6.dk eller ringe til os på 33 22 33 30.
Enghave Plads 6
1670 København V