Broer / Tandbroer

Mangler du en eller flere tænder, kan du fået påsat en tandbro som tanderstatning. En tandbro fungerer ved at hvile på de nærliggende tænder og simulere din originale tand/tænder til forveksling.

Vil du høre mere om behandlingen eller dine muligheder for en tandbro, er du mere end velkommen til at give os et kald på tlf. 33 22 33 30 eller skrive en besked i vores kontaktformular.

Hvad er tandbroer?

Hvis man har mistet en eller flere tænder, kan de erstattes ved bro-behandling.

Ved en tandbro forstås, at tilstedeværende tænder eller implantater anvendes som bropiller. Mellem bropillerne kan et mellemled “hænges op” som erstatning for de manglende tænder. Denne form for tanderstatning hører til fast protetik, hvilket betyder, at tandbroen sidder fast i munden og ikke kan tages ud. En tandbro føles derfor som ens egne tænder og kan holde til, at man tygger med den.

tandbro

Hvordan fungerer en tandbro?

De tænder, der skal bruges som bropiller, får som hovedregel en tandkrone på. Kronerne kan være lavet af guld eller tandfarvet porcelæn. For at kunne sætte kronerne på må man slibe de tænder, der skal anvendes som bropiller. Mellemleddet – den eller de manglende tænder – kan både være lavet porcelæn og guld. 

Med tandfarvede kroner kan man opnå et meget naturtro og æstetisk flot resultat. Illustrationen viser erstatning af 1 manglende tand med en bro. De to tænder, der anvendes som bropiller er beslebet til kroner. Bropillernes kroner er loddet sammen med mellemleddet, der erstatter den manglende tand. Viste eksempel er en treleddet bro, idet der er to bropiller og et mellemled.

Hvornår er tandbro den bedste løsning?

En tandbro er den bedste løsning, hvis vi vurderer, at de omkringsiddende tænder i forvejen har fyldninger eller er dårlige. Har du velholdte og sunde tænder, er der nemlig ingen grund til at slibe dem ned, for at erstatte én enkelt syg tand. Som hovedregel gør vi alt for at beholde raske tænder og sørge for, at de forbliver raske. En nedslibning af de omkringsiddende tænder kan nemlig ikke laves om, og giver derfor kun mening, hvis der er mere end én tand der skal erstattes. 

Er dine tænder sunde og raske, foreslår vi, at du i stedet får indsat et implantat, som erstatning for den mistede tand. Det er dog aldrig til at sige 100 %, hvad der er den bedste løsning for dig, inden vi har undersøgt dine tænder grundigt.

tandbroer

Priser på tandbro?

Brobehandling kan erstatte en eller flere tænder, og man kan indimellem have brug for at forstærke broen med mere end to bropiller. Jo større broen er – jo flere led den består af – desto dyrere bliver den.

Derudover kan der være forskelle i pris alt efter hvilke kroner, man ønsker.

Se vores aktuelle priser.

Hvor lang tid holder en tandbro?

Holdbarheden af en bro afhænger af flere faktorer:

  • Bropillerne: Jo stærkere bropillerne er desto bedre prognose for broen. Bropillerne skal både være i god stand, når broen laves, men de skal selvfølgelig også forblive sunde og stærke med en god mundhygiejne.

  • Resten af tandsættet: jo flere tænder man har at tygge med, desto mindre belastes de og broen, fordi arbejdsbyrden fordeles over mange tænder. Belastningsbyrden spiller derfor også ind, når man skal spå om holdbarheden af en tandbro.
Mundhygiejne og broarbejde

Det er altid vigtigt med god mundhygiejne, hvis man vil undgå sygdomme i mundhulen. Har man fået lavet en tandbro, er en effektiv mundhygiejne desuden afgørende for broens holdbarhed.

Selvom bropillerne har kroner på, skal de holdes rene, så plak ikke kan samle sig langs tandkødsranden og forårsage tandkødsbetændelse. Tandkødsbetændelse kan lede til paradentose og give løsning af bropillerne.

Hvis det er muligt at komme ind under mellemleddet skal man endvidere huske at holde rent her. Det kan gøres med små “flaskerensere”- såkaldte interdentalbørster – eller med special-tandtråd.

Interdentalbørster kan holde rent under broens mellemled.

Tandlægen vil naturligvis fortælle og vise, hvordan du bedst holder rent med netop den bro, du har fået.

Tanderstatning

Alternativer til brobehandling

Afhængig af hvor mange tænder, der mangler og hvilken tilstand, de resterende tænder er i, kan andre behandlinger erstatte manglende tænder. Hvis man vil have noget, der sidder fast i munden, kan tandimplantater være et alternativ til en bro. Fordelen ved implantatbehandling fremfor en tandbro er, at man undgår at beslibe nabotænder til kroner.

En anden løsning kan være aftagelige tandproteser, som man kan tage ud af munden.

Endeligt kan ortodontisk behandling, hvor man flytter på de tilbageværende tænder, være en løsning for nogle.

Du kan læse meget mere om emnet på Tandlægeforeningens hjemmeside.

FAQ – tandbro

Hvad koster en tandbro?

Prisen for en tandbro varierer afhængigt af flere faktorer, såsom antallet af manglende tænder, der skal erstattes, materialerne, der bruges, og tandlægens gebyrer.

Hos Tandlægerne Enghave Plads 6 koster vores tandbroer fra 4.547.

Hvad er forskellen på en tandbro og tandkrone?

En tandbro er en fast protese, der erstatter en eller flere manglende tænder ved at spænde over det tomme område og forankre sig til de omkringliggende tænder eller implantater. Derimod er en tandkrone en tandformet “hætte”, der sættes over en beskadiget eller svækket tand for at beskytte og styrke den. Tandbroer erstatter manglende tænder, mens tandkroner forstærker eksisterende, beskadigede tænder.

Gør det ondt at få en tandbro?

At få en tandbro er generelt ikke smertefuldt, da vi vil bedøve det område, der skal behandles, før proceduren begynder. Du kan opleve noget ubehag eller følsomhed, når bedøvelsen aftager efter behandlingen, men dette er normalt mildt og kortvarigt. Hvis du oplever vedvarende smerte eller ubehag efter at have fået en tandbro, skal du kontakte os.

Kontakt os og bestil en tid

Har du spørgsmål, eller vil du blot bestille en tid, kan du sende en besked til os i kontaktformularen, sende en mail til os på kontakt@tep6.dk eller ringe til os på 33 22 33 30.