Blister i munden

Blister i munden kan være utrolig smertefulde og til stor gene ved bare den mindste bevægelse. Her på siden får du et overblik over, hvad de små generende sår er, hvorfor de kommer og hvad du selv kan gøre for at behandle dem.

Hvad er blister i munden?

Blister er smertefulde sår, der er 5-10 mm store. Der er typisk tale om gullige sår omgivet af rødlige ringe. Såret er smertefuldt, fordi det er en slags betændelse. Blister kan forekomme på indersiden af læberne, på indersiden af kinderne og på tungen. Smerten fra en blist afhænger af, hvor blisten er placeret i munden. Ofte er blister i munden så generende, at man dårligt kan spise og drikke uden at mærke smerten fra dem. De kan virke meget plagende – især hvis de forekommer alt for ofte.

Hvornår går en blist væk?

Blister i munden heler af sig selv indenfor to uger, men sommetider kan det vare ved. Hvis dette er tilfældet, eller hvis sårene forekommer i form af hyppige udbrud, kan det være tegn på andre sygdomme. I sådan en situation er det nødvendigt med tandlægehjælp. Book din tid og få en afklaring på, hvad det skyldes, og hvordan det kan behandles mest effektivt.

Blister i undermunden

Blister kan være utrolig smertefulde og hæmmende uanset hvor i munden, de befinder sig. 

Hvorfor får man blister?

Omkring 20 % af befolkningen lider af blister i nogle perioder. Det er uvist, hvad den nøjagtige årsag til blister er. Meget tyder dog på, at der er flere parametre, der spiller ind for et blister-udbrud. Blandt andet er arvelighed og et nedsat immunforsvar hyppige årsager.
Andre parametre kan derudover virke som udløsere af blister-udbruddene.

Følgende parametre kan have en betydning:

  • Allergi på grund af mad: Det har vist sig, at blister i munden hyppigt dukker op efter indtagelse af eksempelvis nødder, tomater, gammel og stærk ost, chokolade og forskellige typer af frugter.

  • Andre sår i mundhule: Det kan være sår, som kommer fra en skade fra tandbørstningen, hvis man har bidt sig eller på anden vis har skadet et område i mundhulen.

  • Brug af tandpasta med Natriumlaurylsulfat: For de, som ofte har problemer med blister i munden, kan tandpasta med natriumlaurylsulfat stimulere udløsningen af en blist.

  • Hormonelle forstyrrelser og stress: Nogle kvinder oplever, at blister i munden udløses op til menstruationen, hvilket skyldes hormonelle ændringer.

  • Stress forårsager også hormonelle forstyrrelser, hvilket derfor også er en hyppig årsag til udløsningen af blister i munden.

  • Mangel på vitaminer: Studier har vist, at der kan være en sammenhæng mellem udløsningen af blister i munden og mangel på nogle jern-vitaminer og B-vitaminer såsom B1, B2, B6, B12.

Hvad gør man under et blister-udbrud?

Når der er dukket en blist op i munden, er der forskellige måder at behandle det på, så det kan fortage sig gradvist. Behandlingen fremskynder med andre ord helingen, men er ikke med til at forebygge nye, fremtidige udbrud.

Disse behandlingsmetoder kunne være ved:

1

At skylle munden med desinficerende mundskyllevæsker

Klorhexidin er den mest almindelige form for mundskyllevæske. Her kan det også være en fordel at få klorhexidinen i direkte kontakt med såret. Dette kan gøres ved at duppe en vatpind med mundskyllevæsken, hvorefter vatpinden påføres såret

2

Lokalbedøvende midler

Disse kan lindre smerterne og kan hjælpe med at udholde plagerne fra blister i munden. Her kunne eksempelvis bruges salver med lidokain. Binyrebarkhormon-salve, som er receptpligtig, fremmer helingen af blister. Salven kan dog have en ubehagelig konsistens i munden.

3

Antibiotika

Det fås i tabletform, som kan opslæmmes i vand og derefter påføres på blisten. Antibiotika er dog receptpligtigt.

Hvad kan din tandlæge gøre for hyppige blister-udbrud?

Har det indtil nu ikke virket med egne tiltag og med de forskellige behandlingsformer, er det nødvendigt at spørge tandlægen til råds om, hvordan det kan behandles mest effektivt med medicinsk hjælp. Kontakt os allerede i dag og book din tid til en konsultation her.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl, om du har brug for en krone? Bestil en tid online lige hereller ring til os på 33 22 33 30.

Vores telefoner er åbne fra mandag til torsdag fra kl. 7.00-18.00, fredag fra 7-16, og lørdag fra kl. 7.30-16.00.